matematykaszkolna.pl
Dynamika Force: rysunekKrótkie zadanko z dynamiki Wiem że jest oddzielne forum, ale tam nikt nie siedzi prawie : ( −−−−−−−− Chłopiec ciągnie sanki wypełnione książkami o ciężarze Q po drodze s. Kąt pomiędzy wektorem siły i wektorem przemieszczenia wynosi α = 30st. Współczynnik tarcia μ. Jaką siłą musi działać na skrzynię? Jaką pracę wykona? Rozważ dwa przypadki: a)chłopiec ciągnie skrzynię, b) chłopiec pcha skrzynię. −−−−−−−− do a) bym dał równanie typu; ma = Fx − T Fx= F*cosalfa Fy= F*sinalfa T= N μ N=Q−Fy T=(Q−FY) μ ma = F*cosalfa − (Q−F*sinalfa) μ nie wiem czy w ogole dobrze mysle i nie wiem co dalej: / ... Pomoże ktoś W=F*s
12 lis 22:01
Force: w sumie tamto kombinowanie nie pasuje pod to zadanie, cos chyba bardziej z tym wzorem? W=F*s W= Fcos30st* s
12 lis 22:09
Force: W= (F*cosalfa − (Q−F*sinalfa) μ ) * s −> czy odpowiedź do podpunktu a będzie wyglądała tak
12 lis 22:13
Force: nikt nic : (?
12 lis 23:56
daras: Jak widzisz lepiej jednak napisać treść zadanka oraz swoje próby jego rozwiązania na : fizyka.pisz.pl i czekać cierpliwie aż ktoś, coś..emotka
13 lis 09:43
daras: Zadanie nie jest jasno sformułowane. Ma pchać lub ciągnąć ale jak mają się poruszać sanki Bo jeśli ruchem jednostajnym, to sie napracuje mniej a jesli przyspieszonym, to więcej.
13 lis 09:45
daras: więc najpierw dowiedz się dokładnie, w którym kościele dzwonią emotka
13 lis 09:47
daras: a) siła nacisku FN = Q − Fy b) siła nacisku FN = Q + Fy i tylko tym różnią się te dwa warianty
13 lis 09:48
daras: a) Fy = Fsinα T = μFN T = μ(mg − Fsinα) Fw = Fx − T = Fcosα − μ(mg − Fsinα) praca siły wypadkowej, równoległej do toru ruchu: W = SFw = S[Fcosα − μ(mg − Fsinα)]
13 lis 09:54
daras: kąta nie ma sensu podstawiać, bo brak pozostałych danych
13 lis 10:01
ja: dzieki : )
13 lis 21:46