Dynamika
Force:

Krótkie zadanko z dynamiki
Wiem że jest oddzielne forum, ale tam nikt nie siedzi prawie : (
−−−−−−−−
Chłopiec ciągnie sanki wypełnione książkami o ciężarze Q po drodze s. Kąt pomiędzy wektorem
siły i
wektorem przemieszczenia wynosi α = 30st. Współczynnik tarcia μ. Jaką siłą musi działać na
skrzynię? Jaką pracę wykona?
Rozważ dwa przypadki:
a)chłopiec ciągnie skrzynię,
b) chłopiec pcha skrzynię.
−−−−−−−−
do a) bym dał równanie typu; ma = Fx − T
Fx= F*cosalfa
Fy= F*sinalfa
T= N μ
N=Q−Fy
T=(Q−FY) μ
ma = F*cosalfa − (Q−F*sinalfa) μ
nie wiem czy w ogole dobrze mysle i nie wiem co dalej: / ... Pomoże ktoś

W=F*s
12 lis 22:01
Force: w sumie tamto kombinowanie nie pasuje pod to zadanie, cos chyba bardziej z tym wzorem?
W=F*s
W= Fcos30st* s
12 lis 22:09
Force: W= (F*cosalfa − (Q−F*sinalfa) μ ) * s −> czy odpowiedź do podpunktu a będzie wyglądała tak
12 lis 22:13
Force: nikt nic : (?
12 lis 23:56
daras: Jak widzisz lepiej jednak napisać treść zadanka oraz swoje próby jego rozwiązania na :
fizyka.pisz.pl
i czekać cierpliwie aż ktoś, coś..
13 lis 09:43
daras: Zadanie nie jest jasno sformułowane. Ma pchać lub ciągnąć ale jak mają się poruszać sanki

Bo jeśli ruchem jednostajnym, to sie napracuje mniej a jesli przyspieszonym, to więcej.
13 lis 09:45
daras: więc najpierw dowiedz się dokładnie, w którym kościele dzwonią
13 lis 09:47
daras: a) siła nacisku FN = Q − Fy
b) siła nacisku FN = Q + Fy
i tylko tym różnią się te dwa warianty
13 lis 09:48
daras: a) Fy = Fsinα
T = μFN
T = μ(mg − Fsinα)
Fw = Fx − T = Fcosα − μ(mg − Fsinα)
praca siły wypadkowej, równoległej do toru ruchu: W = SFw = S[Fcosα − μ(mg − Fsinα)]
13 lis 09:54
daras: kąta nie ma sensu podstawiać, bo brak pozostałych danych
13 lis 10:01
ja: dzieki : )
13 lis 21:46