Całka
Piłkarz: Oblicz całkę:
12 lis 21:41
Piłkarz: Z jeszcze jedną mam problem:
12 lis 21:45
J:
3x3 − 1 = t
12 lis 21:59
J: √2 + 2x2 = t 2 + 2x2 = t2 4xdx = 2tdt
12 lis 22:11
Piłkarz: To zadanie z 3x
3 zrozumiałem, ale tego drugiego niezbyt

Możesz jakoś bardziej naprowadzić?
12 lis 22:27
12 lis 22:30
Piłkarz: Bardziej nie rozumiem dlaczego 2 + 2x2 = t2 4xdx = 2tdt, w sensie dlaczego podnosisz to do
kwadratu
12 lis 22:33
12 lis 22:43
Piłkarz: To rozumiem, ale pierwszy raz spotykam się z podnoszenie t do kwadratu i tego nie rozumiem jak
i tego skąd wzięło się równanie 4xdx = 2tdt
12 lis 22:47
J:
to jak zrozumiałeś drugą całkę
12 lis 23:18
Piłkarz: Bo tam było podstawienie przez t, ale pierwszy raz widzę żeby to t kwadratować
12 lis 23:29
J:
To jedna z metod
12 lis 23:33
Piłkarz: Ale na czym ona polega?
Bo się uczyłem że robimy podstawienie t=...
a potem dt=t'
A Ty co zrobiłeś, bo czuję że to 2tdt to jakoś pochodna t2, ale nie wiem dokładnie co zostało
tam zrobione
12 lis 23:42
J:
2 + 2x2 = t2 ... teraz obustronnie różniczkujemy i mamy: 4xdx = 2tdt
13 lis 08:03
J:
A przy okazji tej całki zapamietaj przydatny wzór:
| | f'(x) | |
∫ |
| = √f(x) + C |
| | 2√f(x) | |
13 lis 08:11