matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz granice
Ascha:
oblicz granice:
√
1+2n
2
−
√
1+4n
2
lim
=
n
n→
∞
n
lim
=
3
√
8n
3
−n
−n
n→
∞
12 lis 20:47
Janek191:
√
1 + 2n
2
−
√
1 + 4 n
2
a
n
=
=
n
1 + 2 n
2
− (1 + 4 n
2
)
−2 n
=
=
=
n*(
√
1 + 2n
2
+
√
1 +4n
2
)
√
1+2n
2
+
√
1+4n
2
−2
=
√
1
n
2
+ 2
+
√
1
n
2
+ 4
więc
−2
lim a
n
=
√
2
+ 2
n→
∞
13 lis 00:28