Wyznacz równania stycznych do hiperboli o równaniu y=U{2}{x}, prostopadłych do p
Henioo: | | 2 | |
Wyznacz równania stycznych do hiperboli o równaniu y= |
| , prostopadłych do prostej |
| | x | |
Oblicz pole trójkąta ograniczonego jedną ze stycznych i osiami układu współrzędnych.
Czy ktoś mógłby mi pomoc?
12 lis 20:41
azeta: pomyśl w ten sposób: co mi daje informacja, że ta styczna ma być prostopadła do tej prostej y?
myśl sobie dalej, skojarz to z czymś co za pewne robiliście dzisiaj na lekcji.. a mianowicie
może jakaś pochodna by nam się przydała? a idąc już kompletnie do rozwiązania, jaki jest wzór
na styczną? czego nam tutaj brakuje? a może zacznijmy od pytania, co to w ogóle ta tajemnicza
styczna?
12 lis 21:01
Henioo: Heh tego nie robilismy na lekcji, robie sam przykladowe zadania

a1 * a2 = −1 wtedy prostopadła
| | 1 | | 2 | |
czy mam wymnożyć |
| x oraz |
| ? I z tego pochodną? |
| | 2 | | x | |
wzór na styczną
y= f'(x
0)*(x−x
0)+f(x
0)
Nie wiem jak zacząć do końca: /
12 lis 21:14
Qulka: "a" to jest to co stoi PRZED x więc tylko 1/2 • a2 =−1 i będziesz miał a2
12 lis 21:19
Henioo: Eh, no tak..
a2 = −2
a jaki jest kolejny krok?
12 lis 21:24
Qulka: pochodna z hiperboli = a2
12 lis 21:31