hehe
młodzik: | x+2 | |
(x2+4x)(x+2)−16* |
| ≥0 |
| x2+4x | |
12 lis 19:36
M:
9 cze 06:10
Qiao Yunshu:

Załozenie
x≠0 lub x≠−4
(x
2+4x)
2(x+2)−16(x+2)≥0
(x
4+8x
3+16x
2)(x+2)−16x−32≥0
x
5+10x
4+32x
3+32x
2−16x−32≥0
W(x)=x
5+10x
4+32x
3+32x
2−16x−32
W(−2)=0
(x
5+10x
4+32x
3+32x
2−16x−32)/(x+2)=x
4+8x
3+16x
2−16
W(−2)=0
(x
4+8x
3+16x
2−16)/(x+2)=x
3+6x
2+4x−8
w(−2)=0
x
3+6x
2+4x−8)/(x+2)=x
2+4x−4
x
2+4x−4=0
Δ=32=4
√2
| −4−4√2 | |
x1= |
| =−2−2√2≈−4,828 |
| 2 | |
x
2=2
√2−2≈0,828
x
5+10x
4+32x
3+32x
2−16x−32=(x+2)
3(x−(−2−2
√2))(x−(2
√2−2)≥0
dla x∊[−2−2
√2.−2]\{−4}U[2
√2−2,
∞)
Tylko dużo rachunków jest
9 cze 13:36
η:

Nierówności tak mnożyć nie można

Mnożymy przez
kwadrat mianownika
czyli tutaj przez (x
2+4x)
2
zał. x≠0 i x≠ −4 mnożąc przez kwadrat mianownika otrzymujemy nierówność równoważną
(x
2+4x)
3(x+2)−16(x+2)(x
2+4x)≥0
(x
2+4x)(x+2)[(x
2+4x)
2−16] ≥0
x(x+4)(x+2)(x
2+4x+4)(x
2+4x−4)≥0
x(x+4(x+2)
3[(x+2)
2−8]≥0
x(x+4)(x+2)
3(x+2+2
√2)(x+2−2
√2)≥0
Odp: x∊[−2−2
√2; −4) U [−2;0)U[−2+2
√2;
∞)
=================================
9 cze 15:32
Li Mo :
W sumie to pomnozyłem przez kwadrat mianownika
A że tak napisałem to juz inny temat
9 cze 15:52