matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznacz całkę nieoznaczoną
marta:
∫x(arctgx)
2
dx
12 lis 19:29
Mariusz:
Przez części
1
=
(x
2
+1)arctan
2
(x)−∫arctan(x)dx
2
1
x
=
(x
2
+1)arctan
2
(x)−(x arctan(x)−∫
dx)
2
1+x
2
1
1
2x
=
(x
2
+1)arctan
2
(x)−x arctan(x)+
∫
dx
2
2
1+x
2
1
1
=
(x
2
+1)arctan
2
(x)−x arctan(x)+
ln(1+x
2
)+C
2
2
14 lis 19:58