odległośc od ściany
Klara: w jakiej odległości od ściany należy ustawić drabinę o długości 2,5m, aby sięgnęła do wysokości
2m?
12 gru 13:47
Łukasz: x2+22=(2,5)2
x2=6,25−4
x2=2,25
x=1,5 lub x=−1,5 odrz.
Odp.odległość = 1,5
12 gru 13:52
kaz: x=√2,52−22=1,5
12 gru 13:52
MałaMagda:

narysuj trojkat prostokatny i sciana to bedzie jedna przyprostokatna czyli 2m, druga
przyprstokatna to niewiadoma czyli x, a przciwprostokatna to wysokosc drabiny czyli 2,5m.
wiem (2)
2+x
2=(2,5)
2
4+x
2=6,25
x
2=6,25−4
x
2=2,25
x= pierwiastek z 2,25
12 gru 13:54