oblicz całki sprowadzajac je do calek podstawowych przez przeksztalcenia algebra
Andrzej: ∫ cos
2xdx
∫ ctg
2xdx
12 lis 19:16
J:
1) = ∫cosx*cosxdx ... i przez części lub ...
| | cos2x +1 | | 1 | | 1 | |
= ∫ |
| dx = |
| ∫cos2x + ∫ |
| dx |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | cos2x | | 1 − sin2x | |
2) = ∫ |
| dx = ∫ |
| dx = |
| | sin2x | | sin2x | |
| | 1 | |
= ∫( |
| − 1)dx = −ctgx − x + C |
| | sin2x | |
| | 1 | | 1 | |
3) = ∫( |
| xdx − ∫( |
| )xdx |
| | 5 | | 2 | |
13 lis 09:39
Mariusz:
Zgodnie z treścią zadania to przez części nie zostanie zaakceptowane
13 lis 23:40
Mila:
To masz tam podany drugi sposób:
1) cos(2x)=2cos
2x−1
cos(2x)+1=2cos
2x
14 lis 00:23