matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
logartymy wyznaczanie
Zielony:
Niech k=log
20
5 ; wyznacz log
5
2. Na razie zastosowałem zamianę podstawy logarytmów ale dalej mi nie idzie.
log
20
2
log
5
2=
log
20
5
12 lis 19:14
Eta:
1
1
log
20
5=
=
= k
log
5
(5*4)
1+2log
5
2
to:
1−k
k+2k*log
5
2=1 log
5
2=
2k
12 lis 20:57