Liczby zespolone - równanie
k: (i*z)6−7*(i*z)3−8=0
t=(i*z)3
t2−7t−8=0
t1=8, t2= −1
(i*z)3=8 v (i*z)3=−1
Proszę o rozwiązanie dalej, najlepiej mi się uczy na przykładach, a zależy mi na w miarę
szybkim nauczeniu się tego.
12 lis 18:18
PW:
(iz)
3= 8
−iz
3 = 8
z
3 = −8i
| | z | |
( |
| )3 = cos270° + isin270° |
| | 2 | |
12 lis 19:24
k: nie rozumiem przejścia z 2 na 3 linijkę. Mnożymy obydwie strony przez i przez co po lewej mamy
−(i2)*z3=8i
i2=−1 więc jest to równe z3=8i skąd więc minus przy prawej ósemce?
12 lis 19:40
PW: Zwyczajnie pomyliłem się, ale dobrze że czuwasz

Zamiast "i" będzie w takim razie cos90° + isin90°
12 lis 19:52
k: Niestety w dalszej części zadania napotykam na problem

Muszę obliczyć wszystkie pierwiastki
tego równania, jest ich łącznie 5.
| | z | |
Po lewej mamy |
| a po prawej pierwiastek 3 stopnia z i. |
| | 2 | |
| | √3 | | 1 | |
Obliczam pierwszy pierwiastek 'i' i wychodzi mi on |
| +i* |
| |
| | 2 | | 2 | |
Mnożę równanie stronami przez 2 więc wychodzi z=i+
√3 co jest błędną odpowiedzią więc nawet
nie liczę dalej. Co robię źle?
12 lis 20:11
PW: Dlaczego twierdzisz, że √3 + i jest błędną odpowiedzią?
Podstawiałeś (iz)3 = t i doszedłeś do wniosku, że t = 8 (miedzy innymi).
Wyliczone z = √3 + i daje iz = −1 + √3i, a to podniesione do trzeciej jest równe 8, nie
widzę błędu.
12 lis 22:18
Mila:
(i*z)
6−7*(i*z)
3−8=0⇔
i
6z
6−7*i
3*z
3−8=0
−z
6−7*(−i)z
3−8=0
−z
6+7iz
3−8=0
z
6−7iz
3+8=0
z
3=t
t
2−7iz
3+8=0
Δ=(−7i)
2−32=−81
| | 7i−9i | | 7i+9i | |
t= |
| lub t= |
| |
| | 2 | | 2 | |
t=−i lub t=8i
z
3=−i lub z
3=8i
z
3+1*i=0 lub z
3−8*i=0
z
3−i
2*i=0 lub z
3+i
2*8*i=0
z
3−i
3=0 lub z
3+8i
3=0
(z−i)*(z
2+z*i−1)=0 lub (z+2i)*(z
2−2i*z−4)=0
Licz pierwiastki.
√3+i jest rozwiązaniem
12 lis 23:01