Fk
123: Dla jakich wartości parametru m równanie x2+2(m − 3)|x|+m2 − 1=0 ma 3 różne rozwiązania? Dla
znalezionej wartości parametru m podaj rozwiązania tego równania.
Błagam aby ktoś mi to wytłumaczył, raz a dobrze, żebym pamiętała to na zawsze.
12 lis 18:13
ICSP: Jednym z rozwiazań musi być 0. Czyli m moze być równe 1 albo −1. Wystarczy ręcznie sprawdzić
te dwa przypadki.
12 lis 18:15
123: Dlaczego musi być 0?
12 lis 18:17
ICSP: Najpierw zastanów się nad liczbą rozwiązań równania :
|x| = a
w zależności od a.
12 lis 18:21
123: Podstawilam sobie ze |x|=t.
Jednym z warunków będzie Δ>0 ?
12 lis 18:22
ICSP: W tym zadaniu nie trzeba tworzyć warunków, wystarczy zwyczajnie pomyśleć.
12 lis 18:28
123: Możesz coś więcej powiedzieć? Kompletnie nie wiem jak to zrobić.
12 lis 18:32
ICSP: Zadałem Ci wyżej proste pytanie. Zakładam, że znasz odpowiedź.
Mamy teraz równanie :
(*) t2 + 2(m−3)t + m2 − 1 = 0
Jako równanie kwadratowe moze mieć ono :
1) 0 pierwiastków
2) 1 pierwiastek
3) 2 pierwiastki
Przypadkiem 1) nawet nie ma co się zajmować
2) Jeżeli równanie (*) ma 1 pierwiastek to liczba rozwiązań x może byc równa albo 0 albo 1 albo
2
czyli za mało bo mamy mieć 3 różne rozwiązania.
3) Równanie (*) ma 2 pierwiastki. Wtedy liczba rozwiązań x moze być równa 0 , 1 , 2 , 3 , 4.
Pytanie: Jak muszą wyglądać pierwiastki aby liczba rozwiązań wynosiła 3.
12 lis 18:42
123: Jeden pierwiastek zero a drugi dodatni?
12 lis 18:49
ICSP: Dokładnie.
12 lis 18:53
123: Tylko jak to zapisać?
12 lis 18:57
ICSP: Najprościej jak się da:
Równanie (*) będzie miało dwa rozwiązania wtedy gdy t1 = 0 oraz t2 > 0 (t1 + t2> 0) . Z t1
= 0 dostajemy równosć :
m2 −1 = 0 ⇒ m = ±1
Wystarczy zatem rozważyć dwa przypadki:
1o ...
12 lis 19:02
PW: Nie zapisać, ale narysować. Rozpatrywane równanie
|x|2 + 2(m − 3)|x| + m2 − 1 = 0
ma rozwiązania symetryczne względem 0 (jeżeli x1 jest rozwiązaniem, to również − x1 nim
jest).
Stąd wynikają spostrzeżenia ICSP z 18:42. Jeżei mają być 3 rozwiazania, to muszą być nimi
−x1, 0, x1.
12 lis 19:03