FUNKCJA
piniondze: Wyznacz funkcję f określoną dla x≠0 spełniającą warunek
f(−1x) −4f(x)=1x
12 lis 18:05
piniondze: halo halo
12 lis 18:25
piniondze: ludzie pomóżcie ;−;
12 lis 18:31
piniondze: :XXX
12 lis 18:45
PW: A co tak hop−siup?
Może coś pomożesz, chociaż powiesz "co teraz przerabiasz" (jakim aparatem można się
posługiwać)..
12 lis 18:56
PW: W sposób elementarny można wykazać, że funkcja taka spełnia zależność
12 lis 20:48
:): f(−1)−4f(1)=1
f(1)−4f(−1)=−1
zatem f(−1)=1+4f(1)
więc
f(1)=−1+4f(−1)=−1+4(1+4f(1))=−1+4+16f(1)
15f(1)=−3
12 lis 20:52
:): więc niestety nie spełnia
12 lis 20:53
:): POMYLKA
12 lis 20:54
:):
więć moze i spełnia

!
12 lis 20:55
:):
| | 1 | |
biorąć teraz argument − |
| |
| | x | |
i pewnie z tego jakoś...
12 lis 20:57
misiak:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
f(− |
| )−4f(x)= |
| podstawmy w miejsce x:=− |
| |
| | x | | x | | x | |
z tego układu można wyliczyć f(x)
12 lis 20:57
piniondze: no ogólnie to jest zadanie przygotowawcze na jakis konkurs, w liceum jestem ;−;
12 lis 21:38
12 lis 22:18
piniondze: tak rzem czół.
12 lis 22:24
PW: No pewnie, masz genialną intuicję. Na drugi raz nie zawracaj głowy zadaniami konkursowymi. Jaki
jest sens, ze ktoś to rozwiązał, a ty przepiszesz nawet nie rozumiejąc skąd co i dlaczego?
12 lis 22:42