rownania wymierne
anielka:
Witam mam do rozwiązania podane równanie wymierne, skończyłam w tym punkcie i nie wiem co dalej
zrobić, proszę o naprowadzenie mnie

. Wynikiem tego zadania powinno być x∊{−1−
√6,=1,3}
2x−1=x−2|x+2| //:x−2
(x+2)*(x−2)=2x−1
x
2−3−2x=0 Δdelta=16
√Δ=4
x1=1/2 x2=−3/2
12 lis 17:44
GIGANT: Spróbuj przerzucić x − 2 na lewą strone, doprowadź do wspólnego mianownika i wtedy policz
12 lis 17:53
msuj: Wyznacz dziedzinę i rozwiąż w odpowiednich przedziałach, tylko lepiej by było tak jak kolega
wyżej napisać sprowadzić do wspólnego mianownika i przyrównać licznik do zera
12 lis 18:10
PW: Trzeba zacząć od jasnego stwierdzenia: dziedziną są x∊(−
∞, −2)∪(−2,
∞).
Dla x∊(−
∞, −2) równanie przyjmuje postać
| | 2x − 1 | |
|
| = x − 2, x∊(−∞, −2), |
| | −x − 2 | |
a da x∊(−2,
∞) przyjmuje postać
| | 2x − 1 | |
|
| = x − 2, x∊(−2,∞). |
| | x +2 | |
Są zatem do rozwiązania dwa równania wymierne na dwóch "kawałkach osi":
Nie ma żadnych problemów żeby pomnożyć obie strony przez mianownik i rozwiązać w obu wypadkach
proste nierówności kwadratowe na ograniczonych dziedzinach (jedyny kłopot to sprawdzać, czy
wyliczone rozwiązania należą do dziedziny).
12 lis 18:14
PW: Korekta: równania kwadratowe, a nie nierówności.
12 lis 18:16
anielka: dzięki
12 lis 19:15