Uprość, zapisz założenia
Kebab: | x4 − x3 + 2x2 −x +1 | |
| |
| x2−x+1 | |
Należy uprościć i zapisać założenia
z x
2−x+1 wychodzi mi delta ujemna i nie wiem jak się za to nawet zabrać
12 lis 17:37
ICSP: 2x2 = x2 + x2
12 lis 17:40
Kebab: jedyne co mi przychodzi na myśl z założeń to
x2−x+1 = x(x−1)+1 ≠ 0
x(x−1) ≠ −1
x≠0 ,
x−1≠−1 −−> x≠0
12 lis 17:40
ICSP: | | 1 | | 3 | |
x2 − x + 1 = (x − |
| )2 + |
| > 0 więc D : x ∊ R |
| | 2 | | 4 | |
12 lis 17:41
Kebab: Ok, założenia już rozumiem.
Ale co dalej z tym licznikiem ?
Po podstawieniu zostaje:
x4+x2+x2−x+1
próbując dalej...
x2(x2−x+2)−x+1 ale czy to starcza na uproszczenie ?
12 lis 17:52
ICSP: rozbij i pogrupuj po trzy.
12 lis 17:54
Kebab: Ale magia

x
2(x
2−x+1)+1(x
2−x+1) = (x
2+1)(x
2−x+1)
Domyślam się że to wynik końcowy. Dzięki
12 lis 17:58