matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozłóż wielomian na czynniki.
Paweł:
Dałby radę ktoś wytłumaczyć jak to zrobić ? a) w(x) = x
3
+x −2
12 lis 17:33
J:
podzielić przez: x − 1
12 lis 17:35
Benny:
x
3
+x
2
+x−x
2
−1−1=x
2
(x−1)+(x
2
−1)+(x−1)=(x−1)(x
2
+x+1+1)=(x−1)(x
2
+x+2)
12 lis 17:38