Odległość od prostej HELP
KUBA: Oblicz odległość środka S okręgu o od prostej k.
o: x
2 + y
2 +12x − 10y − 3 = 0
k: x + 14 = 0
HELP

!
12 gru 12:55
kaz: zastosuj wzór na odległość punktu od prostej
S(6,−5)
12 gru 13:01
KUBA: no wiem jaki jest wzór ale jak do niego postawić i S powinno wyjść 8
12 gru 13:04
JAKUB: a skąd ci wyszło to S (6 −5)

?
12 gru 13:07
12 gru 13:09
kaz: (x2+12x+36)+(y2−10y+25)−36−25−3=0
(x−6)2+(y+5)2=64
12 gru 13:12
JAKUB: no fajnie xd ale dalej nie wiem ska to xd (x2+12x+36)+(y2−10y+25)−36−25−3=0
12 gru 13:17
kaz: krótko mówiąc jest to sposób jak dojść do równania okręgu,z którego od razu widać współrzędne
środka okręgu i promień
12 gru 13:21
kaz: pomyłka
(x+6)2+(y−5)2=64
S(−6.5)
12 gru 13:27
kaz: | | I1*(−6)+0*5+14I | |
d= |
| |
| | √12+02 | |
12 gru 13:28