znaleźć całkę ogólną
kama: znaleźć całkę ogólną
uyy=cosx−siny
12 lis 15:54
12 lis 15:58
J:
na końcu dopisz stałą C
12 lis 16:00
kama: mozesz mi to rozpisac albo powiedziec skad jest 1/2y2?
12 lis 16:04
J:
u
y = ∫(cosx − siny)dy = ∫cosxdy − ∫sinydy = ycosx − cosy + C
1
| | 1 | |
u = ∫ycosxdy − ∫cosydy + ∫Cdy = |
| y2cosx + siny + C1y + C |
| | 2 | |
12 lis 16:10
J:
w pierwszej linijce popraw: = ycosx + cosy + C1
12 lis 16:15
kama: Teraz juz wiem. Dziekuje bardzo. Wychodzilo mi inaczej bo zapomnialam ze tam trzeba jeszcze
pomnożyć przez funkcje y. Dzieki!
12 lis 16:55