Ostrosłupy
Uneur: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym przeciwległe krawędzie boczne są do siebie prostopadłe.
Wyznacz tangens kata alfa nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy i podaj przybliżoną
miarę tego kata (z dokładnością do 1 stopnia)
Zależy mi na rysunku, bo nie mogę się w tym połapać.
12 lis 15:43
Aga1.:
12 lis 15:55
Bogdan:

c = a
√2
| | c | |
tgα = |
| = ... ⇒ α = ... (szukamy w tablicach) |
| | a | |
12 lis 16:24
Uneur: O dzięki wielkie

a mogę prosić jeszcze o drobną podpowiedź?

Na jakiej zasadzie mam
wnioskować że wysokość jest połową długości przekątnej ?
I chyba mały błąd się wkradł 2c = a{2}
12 lis 17:02
Uneur: 2c = a√2
12 lis 17:03
Uneur: a dobra już wiem "przeciwległe krawędzie boczne są do siebie prostopadłe"
12 lis 17:05