równania cząstkowe
kama: u=x2+ex2−y2−y2 , uxy+2yux=4xy
Sprawdź czy funkcja u spełnia równanie (przyjmujemy, że wszystkie funkcje są odpowiedniej
klasy).
12 lis 14:58
J:
spełnia
12 lis 15:01
kama: musze policzyc pochodna po xy i pochodna po x i wstawic rownania? czy jak?
pochodna po x to wiem jak ale jak policzyc po xy? dopiero zaczynam ten temat i nie wiem za
bardzo jak to sie liczy.
12 lis 15:06
J:
najpierw: ux , potem uxy , potem podstawić do wzoru i L = P
pochodna uxy to pochodna z ux po y
12 lis 15:08
kL: ux=x+ex2*x czy mozesz powiedziec czy dobrze licze?
12 lis 15:15
J:
nie ... ux = 2x + 2x*ex2−y2
12 lis 15:22
kama: uxy=2x*ex2−y2*2y
2x*ex2−y2*(−2y)+2y*(2x+2xex2−y2)=4xy
4xy=4xy
prosze o sprawdzenie
12 lis 15:40
J:
12 lis 15:42
kama: dziękuję za pomoc
12 lis 15:46