??
przemek: mam pytanie:
dlaczego w funkcji odwrotnej e do potęgi e+2 i za potęgą −1 wykres przecina na osi x −2, a osi
y 2

?
12 lis 14:52
freeszpak: dziwnie to wszystko zapisałeś, nie wiadomo do konca o co chodzi
12 lis 14:58
przemek: jak mamy już obliczoną funkcję odwrotną która jest o wzorze :
stała eulera
x+2 −1 to dlaczego wówczas wykres przecina na osi X −2 a na osi y 2

?
12 lis 15:00
Benny: y=ex+2−1?
12 lis 15:01
przemek: tak
12 lis 15:30
przemek: i dlaczego oś jest przecięa na osi x w −2 i osi y = 2?
12 lis 15:30
J:
y(−2) = e0 − 1 = 1 − 1 = 0 ( miejsce zerowe )
12 lis 15:32
J:
y(0) = e2 − 1 ..czyli przecina oś OY w punkcie (0,e2−1)
12 lis 15:34
przemek: ale dalej nie rozumiem dlaczego przecina x w −2 a y w dwójce... powinna sie przecinac w2 1 i −1
12 lis 15:51
J:
wiesz co to jest miejsce zerowe funkcji ?
12 lis 15:53
przemek: tak.
12 lis 16:11
J:
zatem ... y = 0 ⇔ ex+2 − 1 = 0 ⇔ ex+2 = 1 ⇔ x+2 = 0 ⇔ x = − 2
12 lis 16:13