zasada mnożenia
grudka: Ile jest wszystkich liczb pięciocyfrowych mniejszych od 66600?
a b c d e − kolejne cyfry liczby pięciocyfrowej
przypadek1.
a<6
1*10*10*10*10=50000
przypadek 2.
a=6, b=6, c<6
1*1*5*10*10=500
przypadek 3.
a=6
1*5*10*10*10=5000
2. i 3. prz. nie zgadzają mi się to z odpowiedzią.
12 lis 14:26
freeszpak: w pierwszym przypadku rozumiem miało być 5*10*... bo wynik dobry.
w 2 przypadku c<6, czyli c możemy wybrać na 6 sposobów, bo c może też być zerem.
podobny błąd w 3 przypadku
12 lis 14:42