WITAM CZY KTOS WIE JAK TO ZROBIC i podpowie
Kaja:
12 lis 12:16
J:
1) pomnóż obustronnie przez: 18
2) wymnóż na krzyż
12 lis 12:17
Kaja: w tym pierwszym własnie tak zrobiłam i wyszlo mi cos takiego
| 54x | | 18x | | 36x | |
| + |
| − |
| =13 |
| 36 | | 108 | | 162 | |
12 lis 12:21
J:
| | 3x | |
kiepsko ... |
| *18 = 3x*9 = 27x ... itd , ...prawa stronę też mnozymy |
| | 2 | |
12 lis 12:25
Kaja: B 6x−4−3x+15=3x+11
dobrze mysle?
12 lis 12:26
J:
źle ... 3*(3x−4) = 2*(4x − 5)
12 lis 12:27
Kaja: a x=9?
12 lis 12:29
J:
a) tak
12 lis 12:30
Kaja: b) x−2 wyszlo i jak sie dalej zapisuje
x−2=0/(−2)
x=
12 lis 12:33
J:
9x − 12 = 8x − 10 ⇔ x = 2
12 lis 12:34
Kaja: a czemu x=2
12 lis 12:36
J:
jesteś w podstawówce ?
12 lis 12:36
Kaja: nie przenosimy wszystkiego na lewa strone?
12 lis 12:37
J:
⇔ 9x − 8x = − 10 + 12 ⇔ x = 2
12 lis 12:37
Kaja: a to jest dobrze
(x−4)(x+1)+4(x+2)=x2−3
x2+x−4x−4+4x=8=x2−3/=x2
x+4=−3/−4
x=−7
12 lis 12:39
Kaja: aaaaa dzieki ja wszystko przeniosłami z prwej nic nie zostalo ale gamon ze mnie
12 lis 12:40
J:
wynik dobry ... przekształcenia mętne .. co to jest: /=x2 ? .... −3/−4 ?
12 lis 12:42
Kaja: −x2 nie =
12 lis 12:43
Kaja: −3/4?
12 lis 12:43
J:
nie rozumiem
12 lis 12:45
Kaja: x2+x−4x+4x+8=x2−3/−x2
x+4=−3/4
x=−7
12 lis 12:47
Kaja: x2+x−4x−4+4x+8=x2−3/−x2
o tak zle napisalam
12 lis 12:49