Ciąg arytmetyczny
Jerry: Zadanie 1:
Wyznacz wzór ogólny ciągu arytmetycznego, którego początkowe wyrazy to: −5, −2, 1, 4, 7,...
oraz oblicz sumę dziesięciu początkowych wyrazów tego ciągu
Zadanie 2:
Dany jest ciąg arytmetyczny (an). Oblicz a1, jeśli a7=45, r=9 oraz podaj jego wzór ogólny
Zadanie 3:
Sprawdź czy za pomocą wzoru an= −7n+1 określono ciąg arytmetyczny
Zadanie 4:
Dla jakiej wartości x wyrażenia x − 7,3,2x + 4 w podanej kolejności są kolejnymi wyrazami ciągu
arytmetycznego.
Te 4 zadanka. Pomocy.
12 lis 11:45
J:
1) a1 = − 5 , r = 3
an = −5 + (n−1)*3 = −5 + 3n − 3 = 3an − 8
12 lis 12:00
J:
2) 45 = a1 + 6*9 ⇔ a1 = 45 − 54 = − 9
an = − 9 + (n−1)*9 = − 9 + 9n − 9 = 9an − 18
12 lis 12:04
J:
3) an+1 − an = −7(n+1) + 1 − (−7n + 1) = −7n − 7 +1 + 7n − 1 = − 7 ( ciąg arytmetyczny)
12 lis 12:15
J:
4) 2*3 = x − 7 + 2x + 4 .... i oblicz: x
12 lis 12:16