wartosc bezwzgledna
zdek: Pomoze mi ktos czy dobrze zrobilem zadanie .

2|2−4x| x∊(12;+
∞)
−2(2−4x) = −4+8x
12 lis 10:32
J:
a jaka jest treść zadania ?
12 lis 10:33
zdek: Zapisz bez użycia symbolu wartość bezwzględną .
12 lis 10:35
J:
ponieważ w podany m przedziałe: (2 − 4x) < 0 , więc: 2I2−4xI = 2(4x − 2) = 8x − 4
12 lis 10:39
zdek: W przedziale miala byc
12 i mi sie wydaje ze bd na − ze wzgledu ze jak wezme np. 4 to bd
4*4=8 a 8 jest większe od 2 czy dobrze myślę czy zle .? Wkoncu się już pogubilem a mam z tego
sprawdzian
12 lis 10:42
J:
w takim przedziale nadal: ( 2 − 4x) < 0
12 lis 10:46
zdek: Czyli będzie na − .? Jak jest przedział mniejszy od 0 . To chyba już to rozumiem . I patrząc na
to co Ty napisales/napisałaś to mam tak samo rozwiązane tylko Ty nie napisałeś przed 2 minusa
to powinno być chyba −2 (2−4x) i taki sam wynik wyjdzie . Dzięki wielkie .
12 lis 10:51
J:
nadal nie rozumiesz..skoro (2 − 4x) < 0 to: I2 − 4xI = 4x − 2,
zatem Twoje wyrażenie: = 8x − 4
12 lis 10:53
zdek: Napisz mi sam wynik bo już się pogubilem .
12 lis 10:54
J:
| | 1 | | 1 | |
uważaj .... jeżeli: 2 − 4x ≥ 0 ⇔ x ≤ |
| , czyli: x ∊ (−∞, |
| ] , |
| | 2 | | 2 | |
to I2 − 4xI = 2 − 4x
| | 1 | |
Ty masz przedział : ( |
| ,+∞) więc w tym przedziale wyrażenie : 2 − 4x jest ujemne, |
| | 2 | |
zatem I 2 − 4xI = 4x − 2 , zatem: 2*I2 − 4xI = 2*[−(2 −4x)] = 2*(4x − 2) = 8x − 4
12 lis 11:00
zdek: Aaaaa Już zrozumiałem.
Dzieki wielkie.

A 2|x−3| x∊(4;+
∞)
Taki bd wybik .2x−6
12 lis 11:19
J:
tak ... bo w tym przedziale ( x − 3) > 0 i wtedy: Ix − 3I = x − 3
12 lis 11:20
zdek: To rozumiem juz .
12 lis 11:24