Równania trygonometria
Igor: Jak rozwiązać równania:
cosx + cos2x = 2
tg3 x + 1 = tg2 x tg x
cos2 7x = 34
4sin3 x + 2 = 1− 2sin2 x − 2sinx
12 lis 09:19
Aga1.: 2) pewnie źle przepisane?
| | 3 | | 3 | |
cos7x=√ |
| lub cos7x=−√ |
| |
| | 4 | | 4 | |
dokończ
4)Po przeniesieniu na jedną stronę mamy
4sin
3x+2sin
2x+2sinx+1=0
2sin
2x(2sinx+1)+1(2sinx+1)=0
(2sinx+1)(2sin
2x+1)=0
2sinx+1=0 lub 2sin
2x+1=0
| | −1 | | 1 | |
sinx= |
| lub sin2x=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
dokończ
12 lis 09:32
b:
Aga podpowiesz coś w moim poście ?
12 lis 09:36
Igor: Tak, źle przepisane, plus mi uciekł, jest tg3 x + 1 = tg2 x + tg x. Do tego z punktu 3
potrafię sam dojść tylko, że nic mi to nie daje, a co z tym pierwszym, żadnego pomysłu? Btw
dzięki.
12 lis 09:48
J:
2) tgx = t
t3 − t2 − t + 1 = 0 ⇔ t2(t −1) − (t −1) = 0 ⇔ (t2 −1)(t − 1) = 0
12 lis 09:51
J:
1) cosx + cos2x − sin2x − 2 = 0 ⇔ cosx + cos2x − (1 − cos2x) − 2 = 0 ⇔
cosx + 2cos2x − 3 = 0 ... teraz: cos2x = t i 0 ≤ t ≤ 1
12 lis 09:55