Granicusie
Przemysław: Proszę o sprawdzenie
liczę kolejną granicę:
| (n!)2 | | 1*2*...*n | |
| = |
| =U{1*...*n}{(n+1)n−1[1*2*...*( |
| (2n)! | | (n+1)*...*2n | |
| | n | | n | |
0≤ |
| ≤ |
| →0 |
| | (n+1)n−1 | | nn−1+1 | |
z trzech ciągów szukana granica wynosi zero.
11 lis 23:34
Godzio: Te równości dość dziwne
11 lis 23:54
Przemysław: Które z nich?
11 lis 23:54
Godzio: Druga równość, co tam się wydarzyło?
11 lis 23:56
Przemysław: Masz rację, coś dziwnego. Musze jeszcze raz pomyśleć
11 lis 23:58
Przemysław: To może od razu po 1. równości jakoś tak:
i przejść z n do nieskończoności?
No nie wiem, już chyba pójdę spać, bo słabo myślenie idzie
12 lis 00:08
12 lis 00:11
12 lis 00:11
Godzio:
zombi pozamiatał
12 lis 00:12
Przemysław: | | | |
a czemu | → ∞  |
| | |
12 lis 00:13
Przemysław: | | n! | |
I jak już przy tym jesteśmy, to czemu |
| →0?  |
| | (n+1)n | |
12 lis 00:14
zombi: | | n! | | n! | | 1 | |
Ad2. |
| ≤ |
| = |
| → 0. |
| | (n+1)n | | (n+1)! | | n+1 | |
| | | |
Ad1. Możesz pokazać, że ciąg an = | jest rosnący i pytanie czy jest ograniczony? |
| | |
12 lis 00:19
Godzio:
| | an+1 | |
Można to pokazać np. korzystając z faktu, że jeżeli |
| → g < 1 to an → 0 |
| | an | |
12 lis 00:21
Przemysław: @zombi
Ad 2. Dlaczego (n+1)
n≥(n+1)! ?
@Godzio
a jak pokazać słuszność tego kryterium?
12 lis 00:27
Godzio:
| an+1 | | 1 | |
| → |
| < 1 (z tego co pamiętam) |
| an | | e | |
Zaraz Ci napiszę dowód
12 lis 00:28
zombi: (n+1)*...*(n+1) ≥ (n+1)*... *2,
bo (n+1) ≥ k, gdzie k=2,3,...,n+1
Czy tylko mi się wydaje to prawdziwe bo późna pora?
12 lis 00:30
Przemysław: Ad 1. Tego ograniczenia musi nie być, ale nie wiem, jak to pokazać.
@Godzio
To gdzieś w tym mam błąd
| (n+1)! | | nn | | (n+1)nn | | n | |
| * |
| = |
| =( |
| )n→0 |
| (n+1)n+1 | | n! | | (n+1)n+1 | | n+1 | |
12 lis 00:33
Godzio:
Zapiszę całe kryterium,
| | an + 1 | |
Niech an > 0 oraz |
| → g < 1 wówczas an → 0 |
| | an | |
Dowód.
Ustalmy ε > 0. Istnieje miejsce N, takie że dla każdego n > N mamy
| | an + 1 | |
g − ε < |
| < g + ε |
| | an | |
(g − ε)a
n < a
n + 1 < (g + ε)a
n
Lewa strona jest oczywiście dodatnia
0 < a
n + 1 < (g + ε)a
n
Otrzymujemy zależność rekurencyjną, pociągnijmy ją dalej:
0 < a
n+1 < (g + ε)a
n < (g + ε)
2a
n < ... < (g + ε)
n − N + 1a
N
Ponieważ g < 1 to dobierając ε taki by g + ε < 1 mamy
(g + ε)
n − N + 1a
N = (g + ε)
n * (g+ε)
1 − Na
N → 0 * (g+ε)
1 − Na
N = 0
Z twierdzenia o trzech ciągach mamy, że a
n + 1 → 0 czyli to co mieliśmy pokazać.
12 lis 00:33
Godzio:
W przejściu granicznym masz błąd,
| | n | | 1 | |
( |
| )n = (1 − |
| )n → e−1 |
| | n+1 | | n + 1 | |
12 lis 00:34
Przemysław: @zombi
nie no, masz rację, skoro każdy czynnik silni jest mniejszy lub równy każdemu czynnikowi
potęgi, to zajdzie ta nierówność.
Dziękuję
12 lis 00:34
Przemysław: @Godzio
No tak, bo jak tak przejdę, to nieoznaczoność 0∞ mam
12 lis 00:35
Przemysław: Dziękuję Wam bardzo.
Teraz już chyba pójdę lepiej spać
12 lis 00:42