pochodne
Adam: Sprawdzenie rozwiązania pochodne w danym pkt.
Cześć, mam rozstrzygnąć czy istnieje pochodna podanej funkcji w danym punkcie obliczając
pochodne jednostronne.
f(x)=|x
2−x| dla x
o=1
| | |x2−x| | | −x2+x | |
f(x)'=limx−>1− |
| =limx−>1− |
| =limx−>1− |
| | x−1 | | x−1 | |
| | (−x)(x−1) | |
|
| =limx−>1− −x=−1 |
| | x−1 | |
| | |x2−x| | | x2−x | |
f(x)'=limx−>1+ |
| =limx−>1+ |
| =limx−>1+ |
| | x−1 | | x−1 | |
Granice jednostronne są różne, więc nie istnieje pochodna funkcji w podanym punkcie.
Czy takie rozwiązanie jest prawidłowe?