Znaleźć wszystkie pierwiaski równania, liczby zespolone
Karina: Znaleźć wszystkie pierwiaski równania
(z2 +2z +3)(z3 +1 +i) =0
Proszę o pomoc, nie wiem jak się do tego zabrać
11 lis 23:01
5-latek: Przeciez np. 1 nawias to równanie kwadratowe
11 lis 23:05
Karina: Proszę o pomoc z rozwiązaniem tego zadania, opis że to równanie kwadratowe nie pomógł
12 lis 18:54
Mila:
(z
2 +2z +3)=0 lub (z
3 +1 +i) =0
1)
(z
2 +2z +3)=0 rozwiązujesz jak zwykłe równanie kwadratowe
Δ=4−4*3=−8
√−8=2
√2i bo (2
√2i)
2=−8i
| | −2−2√2*i | | −2+2√2*i | |
z1= |
| lub z2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
z
1=−1−
√2*i lub z
2=−1+
√2*i
lub
2) z
3=−1−i
z=
3√−1−i
|−1−i|=
√12+12=
√2
| | 5π4+2kπ | | 5π4+2kπ | |
zk=3√√2*(cos |
| +i sin |
| dla k∊{0,1,2} |
| | 3 | | 3 | |
podstawiaj kolejno za k i licz.
12 lis 19:58
Karina: Dziękuje!
12 lis 21:59
Mila:
12 lis 22:08