Granice c.d.
Przemysław: Proszę o sprawdzenie − czy tak można (czy to legalne i formalne etc.)
znaleźć granicę:
| | n+1 | | n−1 | |
n3sin( |
| )tg( |
| ) |
| | n2+n+1 | | n3 | |
| sinx | |
| →1, przy x−>0, więc sinx zachowuje się jak x, przy x−>0 |
| x | |
| sinx | |
| *cosx→1*1=1, przy x−>0, więc tgx zachowuje się jak x, przy x−>0 |
| x | |
całe wyrażenie zachowuje się więc tak samo jak:
| | n+1 | | n−1 | | n2−1 | |
n3* |
| * |
| = |
| →1 |
| | n2+n+1 | | n3 | | n2+n+1 | |
można tak?
11 lis 22:58
Przemysław: | | sinx | | 1 | |
W 4. linijce powinno być: |
| * |
| →1*1=1 |
| | x | | cosx | |
11 lis 23:00
zombi: | | sinx | | tgx | |
lim |
| = lim |
| = 1 gdy x→0, prawda. |
| | x | | x | |
Wyszło dobrze, może gdyby ktoś chciał to rozpisać dokładniej wyglądałoby to tak:
Granice specjalne dążą do 1, więc całość zachowuje się jak to wyrażenie które napisałeś.
11 lis 23:09
Przemysław: O! bardzo ładne − to tłumaczy czemu można tak robić, dziękuję
11 lis 23:11