liczby zespolone
andrzejek: Liczby zespolone − algorytm wykonywania
cześć

pomoże ktoś poprzez napisanie sekwencji działań w liczeniu takich zadan
obliczyc i przedstawic graficznie :
6√(1+i)12
próbowałem poprzez obliczenie potęgi pod pierwiastkiem i wychodzi 64i, a potem pierwiastki z
tego, ale nie zgadza się to z odpowiedziami
11 lis 22:53
zombi: Na początku liczysz potęgę pod pierwiastkiem tj.
(1+i)
12 = [(1+i)
2]
6 = (2i)
6 = −64
I teraz pierwiastek:
6√−64 = 2
6√−1.
Wszystkie 6 pierwiastków to 6 punktów na okręgu o promieniu 2. Podstawowy pierwiastek to i, bo
i
6 = −1.
Natomiast każdy kolejny to obrót o 2π/6 = 60
o. Nie chce mi się liczyć wszystkich
11 lis 22:59
andrzejek:
dziekuje bardzo za rozwiązanie, bo teraz wiem gdzie mam błąd
to liczylem wzorem na potege l. zespolonej i na zla kolumne tabelki trygonometrycznej patrzalem

mi wychodziło (1+i)
12 = 64i
teraz z −64 wychodzi mi tez

dziękuję
11 lis 23:09