ekstrema warunkowe
bimbam: Cześć
potrzebuję pomocy ze znalezieniem ekstremum warunkowego
przykład z podręcznika
Wyznacz ekstrema funkcji z=xy przy warunku x
2+y
2=2
wyszedł mi układ równań
1/ y+2xλ=0
2/ x+2λy=0
3/ x
2+y
2−2=0
z równania nr 1 wyznaczyłem
y=−2xλ
wstawiłem do równania nr 2 i wyszło mi
x−4λ
2x=0
x=0 v 1−4λ
2=0
x=0 v λ=0,5 v λ=−0,5
To jest równanie z trzema niewiadomymi (chyba), którego do tej pory nie musiałem rozwiązywać.
Gdzie tą λ trzeba podstawić, by to rozwiązać

Punkty podejrzane o ekstrema warunkowe wg podręcznika to
(1,1)
(1,−1)
(−1,1)
(−1,−1)
Jak je otrzymać skoro jeśli podstawię x=0 do
y=−2xλ, to będę miał y=0