e
TMS: Oblicz pochodną
xlnx
to będzie lnx + 1/x ?
11 lis 21:53
:): lnx+1 bo (lnx)'*x=(1/x)*x=1
11 lis 21:54
Eta:
ln(x)+1
11 lis 21:56
TMS: a to jest to samo co x*lnx?
11 lis 21:56
:): | | 1 | |
(xlnx)=(x)'lnx+x*(lnx)'=1*lnx+x* |
| =lnx+1 |
| | x | |
11 lis 21:58
Eta:
nie
lnx+1= ln(e*x)
11 lis 21:59
TMS: a druga pochodna to pochodna z pochodnej ?
Czyli (lnx+1)' = 1/x ?
11 lis 21:59
Eta:
tak
11 lis 21:59
:): tak
11 lis 21:59
TMS: nie chodziło mi to wynik tylko
czy xlnx to to samo co x*lnx ale wyszło że tak
11 lis 21:59
Eta:
a*b=b*a to x*(lnx)= (lnx) *x
11 lis 22:02
Dziadek Mróz:
Jak się pisze niewyraźnie to tak jest. Funkcje mają zawsze postać:
f(x), tan(x), ln(x), g(x, y)
A nie:
fx, tanx, lnx, gx,y
Po to są nawiasy, aby było wiadomo gdzie się zaczyna i kończy postać funkcji.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
y = xln(x)
y = uv u = x v = ln(x)
y' = [uv]' = u'v + uv' = *)
u' = [x]' = 1
| | 1 | |
*) = 1*ln(x) + x* |
| = ln(x) + 1 |
| | x | |
11 lis 22:02
TMS: pochodna z (−2xe−x2)'
to −2e−x2+4x2e−x2 ?
przy x dwójka to jest potęga x
11 lis 22:07