Zespolone
Benny: Korzystając z interpretacji geometrycznej modułu liczby zespolonej obliczyć, dla jakich liczb
zespolonych z spełniających warunek |z|≤1 wyrażenie |2i−3−z| jest największe, najmniejsze.
Na początek, czy |2i−3−z|=|z−2i+3|?
11 lis 21:43
:): |2i−3−z|=|z−2i+3|=|z−(−3+2i)| <− są to z−ty odległe od (−3+2i)
Z założenia |z|≤1
Narysuj okrąg o promieniu 1 w początku układu wsp.
Zaznacz punkt (−3,2)
pomyśl!
11 lis 21:47
Mila:
To łatwo sprawdzić.
|2i−3−x−yi|=|x+iy−2i+3|
|(−3−x)+i*(2−y)|=|(x+3)+i(y−2)|
(−3−x)2=(x+3)2
(2−y)2=(y−2)2
===========
11 lis 21:48
Benny: Chciałem się upewnić.
@
: ) Wiem, wiem, na początek tylko o to mi chodziło, a polecenie wstawiłem jakby później
był jakiś problem
11 lis 21:51
Benny:

Niebieski to będzie największa odległość, a czerwony najmniejsza?
I trzeba teraz policzyć liczbę zespoloną w punktach przecięcia tj.
| | 2√13 | | 2√13 | | 2√13 | | 2√13 | |
zmax= |
| −i |
| zmin=− |
| +i |
| Jakieś dziwne |
| | 13 | | 13 | | 13 | | 13 | |
rzeczy policzyłem.
11 lis 22:23
Benny:
11 lis 22:47
:): no cos takiego..
11 lis 22:50
Benny: O wynik już nie chodzi tylko o sposób
11 lis 22:59