trygonometria
***tryg***: 479. wylicz x, dokończ rowiązanie:
sinx=1 v sinx=−0,5
12 gru 10:39
Godzio:
sinx=1
| | π | | π | |
x=− |
| +2kπ v x=π− |
| +2kπ
|
| | 6 | | 6 | |
12 gru 11:06
AS: W drugiej części błąd i trochę brak konsekwencji
| | π | | π | | 5π | |
x = − |
| +2kπ v −π + |
| = − |
| + 2kπ , k ∊ C |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
lub
| | π | | 7π | | π | | 11π | |
x = π + |
| = |
| + 2kπ v 2π − |
| = |
| + 2kπ |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
12 gru 11:26
Godzio:
rozwiązanie jest poprawne tyle że minusa zjadłem, ale go uwzględniłem
x=−U{π}[6} +2kπ v x=π−(
−U{π]{6}) +2kπ
12 gru 11:38
AS: Ok.
12 gru 11:50
***tryg***: a teraz prosiłabym o skończenie czegoś takiego:
12 gru 12:02
tryg: wie ktoś jak takie coś rozwiązać? czy mam zamienić wszystko na jedna funkcję tryg... ale co to
da, co dalej robić?
12 gru 12:09
AS: Zastąpić 2sinxcosx wzorem sin2x
12 gru 12:14
kaz: | | π | | π | |
2x= |
| +2kπ⋁2x=π− |
| +2kπ |
| | 3 | | 3 | |
12 gru 12:15
tryg: dziękuję, a teraz mam następne równanie. tym razem nie umiem go zupełnie zrobić. proszę o
pomoc.
482.
(cosx−sinx)
2+tgx=2sin
2x
zaczęłam tak:
| | sinx | |
rozw: cos2x−2sinxcosx+ |
| −2sin2x=0 |
| | cosx | |
| | sinx | |
cos2x−sin2x−2sinxcosx+ |
| =0 |
| | cosx | |
| | sinx | |
cos2x−sin2x+ |
| =0... i nie wiem co dalej |
| | cosx | |
12 gru 12:25
tryg: tam mi się wkradła pomyłka w linijce "rozw:
| | sinx | |
cos2x−2sinccosx+sin2x+ |
| −2sin2x=0 |
| | cosx | |
12 gru 12:34
Godzio:
troche inaczej
| | sinx | |
cos2x − 2cosxsinx +sin2 + |
| = 2sin2x /*cosx
|
| | cosx | |
cosx − 2cos
2xsinx +sinx = 2sin
2xcosx
2cos
2xsinx+2sin
2xcosx=cosx+sinx
2sinxcosx( cosx +sinx)=cosx+sinx
2sinxcosx = 1
sin2x=1
12 gru 12:37
12 gru 12:39
AS: Szukałem sposobu na rozwiązanie zadania.
Perspektywy pesymistyczne.
Uzyskałem złożone równanie stopnia 6−go.
Praktycznie nie do rozwiązania.
12 gru 13:05
tryg: Godzio zupełnie nie rozumiem Twojego rozw. w momencie kiedy obustronnie mnożysz przez cosx
Wg mnie powinieneś wtedy otrzymać coś takiego:
cos3x−2cos2xsinx+sin2xcosx+sinx=2sin2xcosx możesz wyjaśnić?
12 gru 13:22
kaz: ale cos2x+sin2x=1
12 gru 13:32
Godzio: prócz tego momentu reszte rozumiesz ?
12 gru 13:48
Godzio:
(cosx+sinx) = cos
2x + sin
2x +sinxcosx =1 +sinxcosx ominąłem to żeby zaoszczędzić czasu
12 gru 13:50
tryg: zrozumiałam a nawet zrobiłam troszke inaczej, po swojemu

dziekuję bardzo. teraz następne,
którego nie umiem
483. rozwiąż równanie:
(1−tgx)(1+sin2x)=1+tgx
12 gru 14:36
Godzio: jaka jest odpowiedź bo wyszło mi coś ale, nie chce mi sie przepisywać skoro będzie źle
12 gru 15:02
tryg: przepraszam, że dopiero teraz
odp do 483. (1−tgx)(1+sin2x)=1+tgx
12 gru 15:37
Godzio:
| | sinx | |
1+sin2x − tgx − |
| * 2sinxcosx = 1+tgx /−1 / +tgx
|
| | cosx | |
sin2x − 2sin
2x = 2tgx /*cosx
2sinxcos
2x − 2sin
2xcosx = 2sinx
2sinxcos
2x − 2sin
2xcosx − 2sinx=0
sinx(2cos
2x − 2sinxcosx−2) =0
sinx=0
x=kπ
2cos
2x −2sinxcos − 2sin
2x − 2cos
2x=0
−2sinxcosx−2sin
2x=0 /:(−2)
sinx(cosx+sinx) =0
sinx=0
v
cosx + sinx =0 cosx=sin(x+π/2)
| | π | | π | |
x+ |
| =−x+2kπ v x+ |
| =π−(−x)+2kπ
|
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
x=− |
| +kπ v 0 = |
| +2kπ sprzeczne
|
| | 4 | | 2 | |
12 gru 15:41
tryg: nie umiem tez jeszcze jednego. nie chcę tworzyć nowego tematu. licze na pomoc w obu
przykładach. pozdrawiam i dziękuję
rozwiąż równanie:
| | 1 | |
źle mi wychodzi, nie wiem jak zrobić poprawnie. w odpowiedziach jest: x=kπ lub x= |
| π+kπ, a |
| | 4 | |
wskazówka to: określ dziedzinę równania...
określam więc:
1+tgx≠0 i tgx≠0
12 gru 15:42
kaz: tgx≠−1
12 gru 15:47
Godzio:
tgx≠−1
| | π | | π | |
D: x≠− |
| +kπ i x≠ |
| +kπ
|
| | 4 | | 2 | |
skoro tak to mamy równanie
1−cos8x = 0
cos8x = 1
8x=2kπ
spróbuj teraz bo nie określiłeś do końca dziedziny
12 gru 15:58
tryg: Godzio, właśnie dokładnie tak napisaam na kartce jak Ty tutaj, tylko nie chciało mi się
przepisywać. Nie zmienia to faktu, że w odpowiedziach napisali w innej postaci albo w ogóle
coś innego. Podałam powyżej wyniki z książki. Proszę albo o dokończenie rozumowania albo
jakieś wyjaśniania.
12 gru 16:32
tryg: | | π | |
podtrzymuję pytanie do Godzia. Mam jeszcze jedno pytanie. odp do zadania ma być: x= |
| lub |
| | 2 | |
a tu jego treść: równanie sin2x=cosx+IcosxI wiedząc, że x∊<0,2π>
ja robię tak:
I cosx≥0
sin2x=2cosx
2sinxcosx−2cosx=0
2cosx(sinx−1)=0
cosx=0 v sinx=1
k∊ℂ
+ k∊ℂ
+
v
II cosx<0
sin2x=0
| | π | | 3 | |
czyli razem: x= |
| , x= |
| π bo k jest całkowite, podstawiam więc k=1, k=2... większe k |
| | 2 | | 2 | |
powodują że x nie należy do wskazanego przedziału. [P[tylko skąd im się wzięło w odpowiedziach
π]]?
12 gru 16:56
Godzio:

to może zaznacze to na osi będzie lepiej widoczne
| | π | | π | |
czerwone( |
| +kπ) i niebieskie(− |
| +kπ) => nie spełnia
|
| | 2 | | 4 | |
zielone => spełnia
odczytujemy:
12 gru 16:57
tryg: | | π | |
moim zdaniem z drugiego przypadku można by otrzymać −π, − |
| tylko czemu tego nie zawarli w |
| | 2 | |
odpowiedziach?
12 gru 16:58
12 gru 17:06
Godzio: ale musisz patrzyć na przedział który "zakazuje" odpowiedzi ujemnych i większych od 2π
12 gru 17:06
tryg: | | −π | |
a skąd Godzi bierzesz |
| ? |
| | 4 | |
12 gru 17:13
Godzio: Gdzie ?
12 gru 17:14
tryg: ok, dziękuję, rozumiem wszystko z tego zadania

pozdrawiam.
12 gru 17:14
tryg: to było do tamtych kropeczek (niebieskich)
12 gru 17:15
Godzio: no to dobrze
12 gru 17:17
tryg: jednak mam pytanie do tego zadania. Gdy rozwiązywałam u góry to założyłam że
II cosx<0
sin2x=0
| | kπ | |
x= |
| , k∊ℂ− , moim zdaniem k musi być ujemne, |
| | 2 | |
| | π | | 3 | |
bo cos |
| , π , |
| π wychodzi dodatni i to by się z kolei nie zgadzało z założeniem do |
| | 2 | | 2 | |
przypadku. Z drugiej strony, te same wartości tylko ujemne nie należały by do wskazanego
przedziału <0,2π>... i tu leży mój problem.
12 gru 17:23
tryg: teraz mam jeszcze lepsze zadanie... pierwsze w zasadzie za które NIE WIEM jak się wziąć.
próbowałam z logarytmów (żeby coś z tym 2 zrobić) ale nie poszło... rozwiąż równanie
3sin2x=3cos2x+2
12 gru 17:31
Godzio:
co do tamtego jeśli cosx < 0 to można zrobić tak:
my rozpatrujemy x ale jeśli się narysuje w jednym układzie cosx i sinx to otrzymamy takie coś
że:
zapisuje to tylko dla przedziału <0,π>
sinx > 0 w przedziale <0,π> później jest już ujemny
cosx>0 w przedziale <0,π/2> potem jest już ujemny czyli nasze rozwiązanie znajduje się od π/2
do π
12 gru 17:38
tryg: załapałam, dzięki wielkie. ponawiam prośbę o rozwiązanie: 3sin2x=3cos2x+2
12 gru 17:39
Godzio: chętnie bym pomógł ale tego typu zadania mam przewidziane w mojej książce na trche później
12 gru 17:39
Godzio:
tak na chłopski rozum :
3
sin2x = 3
1−sin2x +2
3
sin2x = 3 : 3
sin2x +2 /*3
sin2x
3
0 = 3 +2* 3
sin2x /−3 / :2
−1 = 3
sin2x
a dalej nie wiem
12 gru 17:44
Godzio: a nie czekaj i tak sie pomyliłem

lepiej sie nie brać
12 gru 17:45
Bogdan:
3sin2x = 31−sin2x + 2 albo 31−cos2x = 3cos2x + 2
12 gru 17:47
Bogdan:
3
sin2x = 3
1−sin2x + 2
| | 3 | |
3sin2x = |
| + 2 / * 3sin2x |
| | 3sin2x | |
3
2sin2x = 3 + 2*3
sin2x
3
2sin2x − 2*3
sin2x − 3 = 0
Δ = ... itd
12 gru 17:52
tryg: 3
sin2x=t ,t>0
t
2−2t−3=0
Δ=16
t=−1/sprz.
t=3⇒3
sin2x=3
1
sin
2x=1 /
√
sinx=1 v sinx=−1
| | π | |
a w odpowiediach jest: x= |
| +kπ... mam błąd? |
| | 2 | |
12 gru 18:03
Bogdan:
Narysuj na osi liczbowej rozwiązania: sinx = 1 oraz sinx = −1:
| | π | | π | |
x = |
| + k*2π lub x = − |
| + k*2π. |
| | 2 | | 2 | |
| | π | |
Zobaczysz odpowiedź: x = |
| + k*π, lub oznacza sumę zbiorów. |
| | 2 | |
12 gru 18:19
tryg: 491. kolejny problem
rozwiąż równanie: 4(log
2cosx)
2+log
2(1+cos2x)=3
zał: cosx>0 i 1+cos2x>0
| | π | |
x∊(− |
| +2kπ;{π}{2}+2kπ) cos2x+sin2x+cos2x−sin2x>0 |
| | 2 | |
2cos
2x>0
cosx≠0
dobrze?
rozw:
4log
22(cos
2x)+log
2(2cos
2x)−3=0
log
22(cos
2x)
4+log
22+log
2cos
2x−3=0
log
22(cos
2x)
4+log
2cos
2x−2=0
log
2cos
2x=t
t
2+t−2=0
Δ=1+8=9
t=−2⇒log
2cos
2x=−2⇒0,25=cos
2x /
√
| | π | | π | | 2 | | 5 | |
x= |
| +2kπ v x=− |
| +2kπ x= |
| π+2kπ v x= |
| π+2kπ |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
t=1⇒log
2cos
2x=1⇒cos
2x=2⇒cosx=
√2/sprz. v cosx=−
√2/sprz.
| | π | | π | |
w odpowiedziach podali x= |
| +2kπ v x=− |
| +2kπ czy to oznacza, że dwa pozostałe |
| | 3 | | 3 | |
rozwiązania wypadają z dziedziny czy się dublują?
12 gru 18:32
tryg: ponawiam pytanie, bo sama sobie nie odpowiedziałam...
12 gru 18:56
tryg: do tego pytania pojawiło się kolejne z innym zadaniem. proszę o odpowiedź na oba.
rozwiąż równanie:
(
12)
log20,5sinx+(sinx)
log0,5sinx=1
zrobiłam założenia:
sinx>0 i sinx≠1
| | π | |
x∊(2kπ;π+2kπ)−{ |
| +2kπ} k∊ℂ |
| | 2 | |
zaczęłam tak:
| | π | |
(sin |
| )log20,5sinx+(sinx)log0,5sinx=1 |
| | 6 | |
ale nie wiem co dalej...
12 gru 19:14
tryg: ponawiam...
12 gru 19:23
tryg: proszę o podpowiedź, wyjaśnienia
12 gru 19:28
tryg: proszę o podpowiedź, wyjaśnienia
12 gru 19:28
Bogdan:
Podpowiedzi:
4log2ab ≠ logab4
loga(2b) = loga2 + logab
12 gru 19:32
tryg: Bogdanie, do czego są te podpowiedzi? do ostaniego zadania, z którym nie wiem co dalej, czy do
wcześniejszego pytania? bo tak mi się zdaje że do wcześniejszego to bardziej pasuje, ale nic z
tego nie zrozumiałam...
12 gru 19:42
tryg:
12 gru 20:26
xyz: Witam, mam do rozwiązania następujące zadanie :
2x2 − 2(2cosα − 1)x + 2cos2α − 5cosα + 2= 0
i pytanie: dla jakich wartości ma 2 rozwiązania?
11 lis 19:59
Godzio:
Żeby były 2 rozwiązania to delta musi być większa lub równa zero:
Δ ≥ 0
Δ = 4(4cos
2α − 4cosα + 1) − 8(2cos
2α − 5cosα + 2) =
16cos
2α − 16cosα + 4 − 16cos
2α + 40cosα − 16 = 24cosα − 12 ≥ 0 /:12
2cosα − 1 ≥ 0
A to już prosta nierówność do rozwiązania
11 lis 20:07
Ernest: 2(5−cos2x)−36*2sin(2x)+ 23=0
24 sty 23:23