diagram
Malwina: Przeprowadzono sondę uliczną. Każdej z 20 osób wybranych losowo na ulicy zadano pytanie
ile książek przeczytał(a) Pan/Pani w ciągu ostatniego miesiąca. 10% ankietowanych
przeczytało 2 książki, 20%− 1 książkę, 30%− 0 książek i 40%− 3 książki.
Wyniki przedstaw w postaci procentowego diagramu kołowego.
Wyznacz modę i medianę
wyliczylam mediane= 1.5 oraz mode= 1
mam tylko problem z diagramem kolowym. Wielkie dzieki za pomoc
11 lis 21:12
daras: koło=>> 360
o = 100%
pod jakimś Excelem czy innym wynalazkiem nie trzeba samemu przeliczać
11 lis 21:51
Luu: Musisz narysować koło, wziąć kątomierz i odpowiednio je podzielić:
40% − 144 stopnie
30% − 108 stopni
20% − 72 stopnie
10% − 36 stopni
Podzielone części kolorujesz na 4 kolory, a obok robisz legendę, podając dany kolor i dopisując
np. 2 przeczytane książki
11 lis 21:58
Malwina: jeszcze raz wielkie dzieki
11 lis 22:02