Okrąg i prosta
Olka: Zbadaj liczbę puntków wspólnych okręgu o z prostą l, w zależności od wartości parametru m (m∊R)
jeśli:
o:(x−3)2 +(y−2)2=8 l:y=x+m
Podstawiłam to równania okręgu prostą l i otrzymałam wynik:
2x2 + x(−10+2m)+m2 −4m +5
Policzyłam deltę która wyszła mi: −4m2 + 8m +100
Rozpatruje pierwszy przypadek Δ>0
Podzieliłam przez 4 delte mam nierówność
−m2+2m+25>0
wychodzi mi delta 104 a miejsca zerowe mają wyjść −5,3
11 lis 20:39
5-latek:

(x−3)
2+(x+m−2)
2=8
2x
2+x(2m−10)+m
2−4m+5
Δ= (2m−10)
2−4*2(m
2−4m+5)
Δ=−4m
2−8m+60
11 lis 21:05