Granice
Piłkarz: b) lim
x→+∞x(
√x+3−
√x+2)
d) lim
x→0+x
√x
11 lis 20:36
Piłkarz:
11 lis 21:01
:): 1. 0 bo sinus ograniczony 2x→0
| | √x+3+√x+2 | |
2. przemnóż przez |
| i skojrzystaj z (a−b)(a+b)=a2−b2 |
| | √x+3+√x+2 | |
| | cosx*x−sinx | |
c)ctgx=cosx/sinx do wsólnego mianownika i masz |
| i np reguła de |
| | xsinx | |
l'Hostpiaal
d) 1
11 lis 21:07
Piłkarz: | | x | |
W b) tak zrobiłem i mam |
| |
| | √x+3+√x+2 | |
I d) nie rozumiem
11 lis 21:20
11 lis 21:24
Piłkarz: Dzięki
11 lis 21:42
Piłkarz: A w d) nie ma przypadkiem symbolu nieoznaczonego?
12 lis 20:22
Piłkarz: 
?
12 lis 20:30
:): x
√x=(
√x√x)
√x=(
√x2)
√x=(
√x√x)
2
natomiast, to, że x
x→1 gdy x→0 (z prawej) wynika np z triku x
x=e
lnxx=e
xlnx
Szczegóły zostawiam tobie
12 lis 20:34