Granice
Przemysław: Znaleźć granicę:
no niby wiadomo, że to 0, ale jak to pokazać

Próbowałem coś w stylu:
| 2n | | 2*...*2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| = |
| = |
| * |
| * |
| *...* |
| |
| n! | | 1*2*...*n | | 1 | | 2 | | 3 | | n | |
ale mnie to do niczego nie zaprowadziło
11 lis 20:36
:): 2
n=2*2*2*2...*2
n!=1*2*3*4*5*..*n≥2*2*2*...*n=2
n−1*n
| | 2n | | 2n | | 2 | |
zatem |
| ≤ |
| = |
| →0 |
| | n! | | 2n−1n | | n | |
11 lis 20:39
:): tam mozesz mięć wątpliwosci , że 1*2*3...≥2*2*2... (ze pierwszą jedynke też oszacowałem przez
2)
Ale spokojnie..potem jest 4 w silni..i odj niej biore tą dwójke
Kminisz
11 lis 20:41
Kacper: Ciąg jest ograniczony przez 0.
Wystarczy pokazać, że jest malejący.
11 lis 20:41
:): no nie do końca..
| | 1 | |
an=1+ |
| też ma takie własnosci  |
| | n | |
11 lis 20:42
Kacper: Oczywiście jest malejący od pewnego miejsca.
11 lis 20:42
Przemysław: | | 2n | |
Dobra, czyli ograniczenie z góry np.: |
| −>0 |
| | 2n−1*n | |
11 lis 20:46
Przemysław: Albo od dołu w ogóle zero w sumie, bo ten ciąg jest dodatni

Dobra, dziękuję bardzo.
11 lis 20:47
:): od dołu po rosotu przez 0
| | 2n | | 2 | |
0≤ |
| ≤ |
| od n≥4 takie coś zachodzi |
| | n! | | n | |
11 lis 20:48
Przemysław: Mam też coś takiego;
| (−1)n+(−1)n+1+...+(−1)n! | |
| |
| n | |
11 lis 20:52
:): a to to baardzo proste..

Chociaz tak wyglada
Zauważ,że u góry jest co najmniej −1 a co najwyżej 1
11 lis 20:53
11 lis 20:54
:): (raz dodajesz raz odejmujesz −1,1)
11 lis 20:54
ICSP: | | 2n | | 2n | |
∑ |
| jest zbieżny. Czyli lim |
| = 0 |
| | n! | | n! | |
11 lis 20:54
Kacper:
ICSP granice ciągów są przed szeregami

A poza tym, to przecież trzeba sprawdzić warunek
konieczny zbieżności szeregu, czyli obliczyć naszą granicę
11 lis 20:56
:): noo..tez jestem za tym, żeby zachować to jako ciekawoste, że tak też można
11 lis 20:58
Przemysław: Dobra, dziękuję!
Można też w takiej postaci użyć to ograniczenie:
| | −1 | | −1−(−1)n! | | 0 | |
0<− |
| ≤ |
| ≤ |
| −>0 |
| | n | | 2n | | 2n | |
11 lis 20:59
Przemysław: To jak Wam tak dobrze idzie i mi tak pomagacie, to mam też coś takiego:
11 lis 21:01
:): hmmm tak mi sie srednio pdoba..
najlepiej rpzez −1/n i 1/n (najbezpieczniej)
11 lis 21:01
Przemysław: | | n2+1 | | | |
od dołu ograniczyłem przez ( |
| ) | |
| | n2 | | |
i to jakos z e, ale od góry nie wiem jak
11 lis 21:02
Przemysław: @21:01
to co jest pośrodku wyszło mi jako ogólny wzór tej sumy
11 lis 21:03
:): (n−1)(n+1)=n
2−1
n
2+1=n
2−1+2
| | (n2)! | | n2(n2−1) | |
= |
| = |
| |
| | 2*(n2−2)! | | 2 | |
| | 1 | |
Pocuduj...i skorzystaj z faktu, że (1+ |
| )an→e, gdy an→∞ |
| | an | |
i KONIEC ZADAŃ
11 lis 21:04
Przemysław: Koniec

Nie no, dobra, dziękuję bardzo
11 lis 21:06
Przemysław: Pocudowałem do:
| | 2 | | n2−1 | |
((1+ |
| ) |
| )n2 i to niby dąży do ∞ (a przynajmniej tak sądzę) |
| | n2−1 | | 2 | |
ale jak to pokazać, z definicji?
11 lis 21:10
:): | | 1 | |
Z definicji masz, ze (1+ |
| )n→e |
| | n | |
a to, że dla każdego ciagu a
n to ugólnienie..ale nie trudne..
11 lis 21:16
Przemysław: no dobra, ale nie mogę przecież wziąć:
...−>e∞
11 lis 21:18
:): możesz uzsadnić to w ten sposó, ze skoro to w nawiasie dązy do e
to od pewnnego miejsca jest wieskze od 2
i szacujesz od dołu przez 2n2 któe dążdy do nieskończonosci
11 lis 21:21
zombi: e∞ nie jest symbolem nieoznaczonym więc możesz. Środek dąży do e, wykładnik w nieskończoność
więc oczywiście +∞
11 lis 21:21
:): 2n2
11 lis 21:21
Przemysław: Tzn. chodzi mi o taki problem:
i składników jest n. Nie mogę przejść z n do nieskończoności, bo dostanę:
0+...+0=0, sprzecznie z tym, ze całość jest równa 1.
Więc nie wiem, czy można powiedzieć, że to w nawiasie dąży do e, bo to już jest przejście z n
do nieskończoności.
11 lis 21:23
:): nie..to całkowicie inne pytanie.....
Tu absolutnie nawet od ręki mozesz napsiać, ze dązy do ∞ i koniec.. (problem by był, gdyby tam
sie pojawiło 1)
11 lis 21:26
:): i w zasadzie tylko wtedy..
11 lis 21:26
Przemysław: A, rozumiem, bo gdyby było 1 to mamy nieoznaczoność 1
∞, tak?
I tylko gdy wychodzi takie cudo to nie można tego robić?
11 lis 21:27
:): tak!
11 lis 21:28
zombi: | | 1 | |
Tak  Najlepszym przykładem, gdzie 1 ∞ nie hula to (1+ |
| ) n  |
| | n | |
11 lis 21:28
Przemysław: Dziękuję bardzo
11 lis 21:29
Przemysław: | | n2+1 | | 1 | | π | |
arctg |
| =arctg(n+ |
| )→ |
| , bo nawias dąży do ∞, dobrze? |
| | n | | n | | 2 | |
11 lis 21:30
:): tak
11 lis 21:30
Przemysław: Dziękuję
11 lis 21:31
zombi: Tak.
11 lis 21:32
Przemysław: mogę napisać, że arcsin x zachowuje się jak x dla małych x i z tego uznać, że wystarczy
rozważyć:

Bo inny pomysł mam, żeby to z definicji pokazać, że granica jest równa 1, ale raczej ciężko.
No i jeszcze myślałem, żeby z trzech ciągów, bo arcsinx∊[0,2π], ale to nie bardzo działa
11 lis 21:39
:): Widze, ze to sie dzis nie skonczy.....

...
11 lis 21:41
:): y=arcsin(x)
sin(y)=x
| | arcsinx | | y | |
limx→0 |
| =limy→0 |
| =1 |
| | x | | siny | |
tak napraede tw o pochodnej funkcji odwrtonej
11 lis 21:44
Przemysław: 
Nie no, już mi i tak dużo mi pomogłeś, przecież Cię nie trzymam. Może akurat zombi lub ktoś
inny odpowie
11 lis 21:44
Przemysław: | | y | |
limy→0 |
| =1 ? Znaczy z D'Hospitala to chyba widać, ale... |
| | siny | |
11 lis 21:46
:): | | sinx | |
granica |
| →1 jest znana (gdy x→0) więc i x/sinx→1 |
| | x | |
11 lis 21:48
Przemysław: A skąd jest to znane?
11 lis 21:49
:): 
DDD
Najlepszy dowód jest geometryczny..rysuje sie wykres y=sinx oraz y=x i pokazuje sie
tam....(możesz poszukać na necie gdzieś)
Każdy zna tą granice, ale mysle, że 1/50 by potrafiłą tak formalnie uzasadnić (używanie de
l'Hospitala jest nie łądne w tym przypadku z pewnego powodu)
11 lis 21:52
Przemysław: Ten powód chyba jest taki, że przy wyprowadzaniu pochodnej sinusa jest używana ta granica

Tak coś słyszałem
11 lis 21:54
:): taak
11 lis 21:54
Przemysław: No dobra, na razie wezmę ją na słowo

Chociaż to chyba jest tak, że jak się sinusa w szereg rozwinie to dla x bliskich zero on będzie
| | x | |
bliski x i wtedy mamy |
| =1 |
| | x | |
11 lis 21:55
Przemysław: Ale to takie mało formalne.
W każdym razie dziękuję bardzo
11 lis 21:55
:): taak..masz racje.ale roziwjanie w szereg to znów..troche korzystanie z pochodnych i ten sam
"błą" co de L'Hopsotala
Dowód podstawowy jest geometrycnzy..Jest dosć prosty..ale trikowy!.nie chce mi sie tu rysować
11 lis 21:57
ICSP: | | π | |
|sinx| ≤ |x| dla x ∊ [0 ; |
| ] − nierówność Jordana. |
| | 2 | |
więc mamy :
Oszacowanie od dołu dostajemy z nierówności : |x| ≤ |tgx| prawidzwej w określonym powyżej
przedziale.
Mamy zatem :
| | sinx | |
i z twierdzenia o trzech ciągach : limx→0 |
| = 1 |
| | x | |
11 lis 21:59
Przemysław: Dzięki za info z szeregiem w sumie racja...
OK, spoko

Potem poszukam w necie, jak dam radę ogarnąć
11 lis 21:59
:):
11 lis 22:00
11 lis 22:01
Przemysław: bo jak x−>0, to |x|=x
11 lis 22:03
ICSP: sinx oraz x mają ten sam znak więc będą liczbą dodatnią. Po prostu nie chciało mi się w znaki
bawić.
11 lis 22:03
:): |x|≤|tgx|
|sinx|≤|x|
Przemysław zapyta..a co z tym?
11 lis 22:05
Przemysław: Tzn., ten sam znak w otoczeniu zera?
No ale te nierówności, których użyłeś nie działają dla ujemnych x, a my dążymy do zera z obu
stron?
11 lis 22:06
ICSP: drugą wyjaśniłem. Pierwszą z odpowiedniego rysunku
11 lis 22:06
Przemysław: @

:
Spokojnie jeszcze do tego dojdę
11 lis 22:07
11 lis 22:07
ICSP: Właśnie dzięki wartościom bezwzględnym działają dla liczb ujemnych
11 lis 22:08
11 lis 22:09
ICSP: a co robi moduł ?
11 lis 22:11
:): Myśle Przemysław, ze będziesz zdrowszy jak uznasz to za Aksjomat!
11 lis 22:13
Przemysław: Ale ta nierówność w wersji oryginalnej jest bez modułu
11 lis 22:14
Przemysław: Dobra, uznam to za aksjomat do piątku, potem będę myślał

W każdym razie dziękuję Wam bardzo.
11 lis 22:15
ICSP: ale w granicy potrzebowałem z modułem to go dodałem
11 lis 22:16
Przemysław: No ale z modułem jest silniejszym twierdzeniem, czy się mylę?
11 lis 22:16
:): jeżeli x<0 to −x>0
to
sin(−x)≤−x
sin(−x)=−sin(x)
czyli
−sin(x)≤−x
czyli
sin(x)≥x
11 lis 22:20
Przemysław: Dobra, czyli mamy to twierdzenie z modułem

Dziękuję bardzo.
Przepraszam, że taki upierdliwy jestem, no ale wiecie jak jest

Teraz moje pytanie dlaczego:
11 lis 22:30
:): hahahahahaaha
11 lis 22:31
:): MUSISZ odwołać się do interpretacji geometrycznej (tak naprawde w obu przypdkach)
11 lis 22:32
Przemysław: Do interpretacji geometrycznej tzn. do tego jak się definiuje funkcje trygonometryczne?
| | π | |
Np. na trójkącie prostokątnym, bo to jest [0, |
| ]? |
| | 2 | |
11 lis 22:34
:): narysuj sobie trójkącik o kącie mniejszym niż pi/2. poprowadź okrąg o promieniu
przeciprostokątnej i do dzieła!
11 lis 22:36
:): Najlepiej dużo mniejszy od pi/2
11 lis 22:36
Przemysław: Ramiona kąta x zawierają: r i a (przyprostokątna), b− 2. przyprostokątna
l − długość łuku rozpiętego na kącie x.
I ma być:
tak?
I jak to dalej ruszyć
11 lis 22:45
Przemysław: Dobra, już Cię nie męczę, jeszcze kiedyś się o to zapytam jak nie dam rady
11 lis 22:46
Przemysław: A tymczasem bardzo dziękuję za wszelką pomoc
11 lis 22:47
:): Dobrej nocy
11 lis 22:51
Przemysław: Wzajemnie, ja jeszcze zostaję − granice się same nie nauczą
11 lis 22:53