Chema
Masturbator: Pomocy z chemii:
Przygotowano 20% roztwór KOH o d=1,19. Oblicz:
a) Stężenie molowe
b) Masę KOH zawartą w 250g tego rozt.
c)Liczbę moli KOH zawartą w 300cm3 tego rozt
11 lis 20:33
:): Niedługo ktoś będzie chciał, zeby mu to powróżyć
11 lis 20:34
Qulka:
| | 20%•1190 | |
a) CM= |
| = 4,25mol/dm3 |
| | 100%•56 | |
b) m=20%•250/100%=50g
c) n=4,25•0,3=1,275mol
11 lis 20:39
AcidRock: | | Cp * d | |
a) Cm = |
| |
| | 100% * MKOH | |
| | n | | m | |
b) Cm = |
| i n = |
| , skorzystaj z tych wzorów. |
| | Vr | | M | |
c) Z proporcji
11 lis 20:41
AcidRock: No tak, można było prościej, jak Qulka
11 lis 20:41