rownanie
Mateusz: | | x | | x | |
Mam rozwiązać takie rownanie log √ x+ |
| + |
| +.....= log(9−2x) => lewa strona |
| | 3 | | 9 | |
rownania jest pod
√ ja to mysle zrobic tak: Na początku zauwazam ze wyrazenie pod
pierwiastkiem jest sumą zbieznego szeregu geometrycznego i wydaje mi sie ze trzeba ustalic 1
wyraz i iloraz tego ciągu i obliczyć jego sumę i nie jestem pewien ale chyba trzeba szukac
rozwiązan w zbiorze dla x>0 bo f(x)= logx dla x>0 i teraz pytanie czy rozwiązując rownanie
moge zkorzystac z tej rownosci log
ax = log
ay bo z tego wynika rownosc x = y dla a>0 i a ≠0
otrzymuje rownanie kwadratowe ale nie jestem pewien co do mojego sposobu rozwiązania tego
rownania prosze o wskazowki i porady
12 gru 10:39
Mateusz: Bogdanie Eto moglibyscie mi powiedziec czy moj sposob na rozwiązanie tego rownania jest dobry
12 gru 20:41
Nikka: Pod pierwiastkiem po wyłączeniu x mamy sumę zbieżnego szeregu geometrycznego
log
√32x = log(9−2x)
x > 0 i −2x > −9
√32x = 9−2x / ()
2
32x = 81 − 36x + 4x
2 /*2
3x = 162 − 72x + 8x
2
8x
2 − 75x + 162 = 0
Δ = (−75)
2 − 4*162*8 = 5625 − 5184 = 441
√Δ = 21
| | 54 | | 27 | | 96 | |
x = |
| = |
| lub x = |
| = 6∉D |
| | 16 | | 8 | | 16 | |
12 gru 21:15
Mateusz: Dzięki Nikka teraz jestem pewny ze dobrze to zrobiłem
12 gru 21:18