Zbadaj monotoniczność nieskończonego ciągu (an), jeśli:
| 1 | ||
a) an = ( | )−3n | |
| 2 |
| 1 | ||
b) an = | * 3n−1 | |
| n |
czy mógłby ktoś chociaż zacząć a ja
spróbuję dokończyć, chociaż to pewnie też mi nie wyjdzie
| 1 | ||
an=[( | )−1]n=2n− ciąg rosnący bo f(x)=2x dla x∊R jest funkcją rosnącą | |
| 2 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
an= | * | *3n= | *3n badaj z definicji | |||
| n | 3 | 3n |
| an+1 | |
>1 − ciąg rosnący | |
| an |
| an+1 | |
<1 ciąg malejący | |
| an |
| 3n | ||
an= | ||
| 3n |
| 3n+1 | 3n*3 | 3n | ||||
an+1= | = | = | ||||
| 3*(n+1) | 3*(n+1) | n+1 |
| 3n | 3n | 1 | 1 | |||||
an+1−an= | − | =3n*( | − | ) | ||||
| n+1 | 3n | n+1 | 3n |
| an+1 |
| 3n | 3n | 3n | |||||||||||
= | = | * | = | >1 dla n∊N | |||||||||||
| an |
| n+1 | 3n | n+1 |