3 krotkie zadania finansowe :)
justyna: Jaka jest roczna stopa procentowa,jeżeli kapitał potroił swoją wartość po 4 latach przy
kapitalizacji :
a)rocznej
b)miesięcznej
Za pożyczoną obecnie kwotę 1000 zobowiazano sie zwrócić 2000 za 2 lata. Wyznacz roczną stopę
procentową jeżeli przyjęto model kapitalizacji :
a)rocznej
b)ciągłej
na ile lat należy wpłacić pieniądze,aby podwoiły swoją wartość przy nominalnej stopie
procentowej 6 i kapitalizacji półrocznej
Proszę o pomoc w zrozumieniu i wykonaniu tych zadań
11 lis 20:08
:): wzory, wzory, wzory.....
11 lis 20:10
justyna: tak wiem ze wzory a proszę mnie nakierować
11 lis 20:13
justyna: chciałam podstawić w 2 na procent składany ale wyszły mi 2 niewiadome

zrobiłam tak : 3k0=k0(1+r/1)
4 i nie wiem co dalej
11 lis 20:14
:): np b)
ale no..to jest nuudne meega..zrób sam reszte

niech P−kapitał początkowy. Z warunków zadania, kapitał przyszły to 3P
kapitalizacja jest miesieczna, czas to 4 lata więc
spierwiastkuj itd...
11 lis 20:14
:): (możesz przecież podzielic przez k0

)
11 lis 20:15
justyna: a co z resztą zadań ?

też ten sam wzór ?
11 lis 20:17
justyna: sory ale mozesz mi dokonczyc to b) byłabym wdzięczna bo nie wiem co mam dalej zrobić.
11 lis 20:25
:): ale leen

Ale koniec, reszte sam!
| | 1 | | r | |
3 do potęgi |
| =1+ |
| |
| | 48 | | 12 | |
r=0.277824
wiec r to ok 28 %
11 lis 20:27
justyna: dzięki

nie jestem leń cały dzień coś robiłam

po prostu zmęczona jestem
11 lis 20:29
:): no to czas na odpoczynek
11 lis 20:30