udowodnij:
gwiazdka23: | | n3 | | n2 | | n | |
Udowodnij, że |
| + |
| + |
| jest liczbą naturalną dla n ε N |
| | 6 | | 2 | | 3 | |
11 lis 20:07
zombi: Sprowadź do wspólnego mianownika na początku.
11 lis 20:09
gwiazdka23: czyli zeby 6 bylo?
11 lis 20:10
zombi: Tak
11 lis 20:15
11 lis 20:18
olekturbo: Licznik:
n3+3n2+2n = 0
n(n2+3n+2) = 0
Δ = 9−8 = 1
n1 = −3−1/2 = −2
n2 = −3+1 = −1
n(n+1)(n+2) − są to 3 kolejne liczby naturalne
Wśród trzech kolejnych liczb naturalnych przynajmniej jedna musi dzielić się na dwa, a jedna
musi dzielić się na trzy c.n.d.
11 lis 20:18
gwiazdka23: nie mialam delty jeszcze, wiec musze to zrobic inaczej
11 lis 20:21
PW: Po prostu:
n2 + 3n + 2 =(n + 1)(n + 2)
(kto nie wierzy, niech liczy, a ja Gwiazdka23 to widzę, bo umiem mnożyć)
11 lis 20:24
gwiazdka23: i to dzielone przez 6 ?
11 lis 20:29
olekturbo: Jaka jest zasada podzielności przez 6?
11 lis 20:30
gwiazdka23: noWśród trzech kolejnych liczb naturalnych przynajmniej jedna dzielić się na dwa, a jedna
dzielić się na trzy, wiec ich iloczyn jest podzielny przez 6 wiec jest to liczba nat.
11 lis 20:31
5-latek: Gwiazdko ja mysle z eTY przygotowujesz się do matury wiec dlaczego twierdzisz ze nie mialas
delty ?
11 lis 20:38
gwiazdka23: jestem 1 klasie liceum
11 lis 20:40