urna
olekturbo: Witam

W urnie jest n kul białych i 4 czarne. Losujemy dwie kule. Ile musi byc kul białych, żeby przy
| | 1 | |
losowaniu dwóch kul prawdopodobieństwo na dwie białe było większe niż |
| ? |
| | 4 | |
i wychodzi mi 3n
2−11n−12 > 0
cos robie zle?
11 lis 19:40
PW:
4(n+ 3)(n + 4) > n(n − 1)
Wymnóż jeszcze raz.
11 lis 19:56
misiak:
p(A) ...zmień licznik z mianownikiem
11 lis 19:58
PW: A w ogóle to ma być odwrotnie:
| | n(n−1) | | 1 | |
P(A) = |
| > |
| |
| | (n + 3)(n + 4) | | 4 | |
11 lis 19:59
olekturbo: Wiem. Przepisując na forum sie pomylilem.
4n(n−1) > (n+3)(n+4) wychodzi mi brzydko. Delta 265
11 lis 20:00
PW: Tak, łatwo się zasugerować cudzym błędem, za późno zauważyłem.
11 lis 20:01
PW: Nie sprawdzam, ale "brzydka" delta nie przeszkadza, masz wskazać odpowiednie liczby naturalne z
rozwiązania.
11 lis 20:03
misiak:
szacujemy n1 i n2 i ustalamy rozwiązanie nierówności...potem ustalamy n
11 lis 20:04
misiak:
n≥10
11 lis 20:07
Eta:
| | n(n−1) | | 1 | |
P(A)= |
| > |
| i n>1 |
| | (n+3)(n+4) | | 4 | |
3n
2−11n−12>0 Δ = 265
√265 ≈ 16,3
n≥5
Kul białych musi być 5 lub więcej niż 5
11 lis 20:08
misiak:
racja Eta
11 lis 20:11
Eta:
11 lis 20:13