rozwiązać równanie
xyz: 3 • 8x − 1 = 6x + 1
11 lis 19:23
ICSP: | | 64 | |
Przemnóż równanie przez : |
| |
| | 3*6x + 1 | |
11 lis 19:25
xyz: dlaczego w ten sposób?
11 lis 19:27
ICSP: a jakie równania wykładnicze się wygodnie rozwiazuje ?
1o : ax = b
2o ax = bx
3o ax1 = ax2
Najprościej twoje równanie sprowadzić właśnie do przypadku 1. (ze względu na 3 )
Mnożę przez 64 ponieważ z 8x−1 chce zrobić 8x+1
Dziele przez 3 ponieważ wszystkie stałe musza być po prawej stronie
11 lis 19:32
Eta:
Bez "cudowania"
8
x=16*6
x /: 6
x
| | 4 | |
( |
| )x=16 to x= log4/316 = 4log4/32 |
| | 3 | |
sprawdź czy dobrze przepisałeś to równanie
11 lis 19:44