Oblicz prawdopodobieństwo
Wanda: Rzucamy dwa razy symetryczną kostką. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń: A− co najmniej raz
wypadnie 6 oczek, B− dokładnie w jednym z rzutów wypadnie co najmniej 5 oczek
11 lis 19:21
olekturbo: Ω = 6
2 = 36
a)
A = {16,26,36,46,56,66,61,62,63,64,65} mamy 11 zdarzeń
b)
B = {15,16,25,26,35,36,45,46,51,52,53,54,55,56,61,62,63,64,65,66} mamy 20 zdarzeń
11 lis 19:46
PW: Patrzę i oczom nie wierzę, olek − przecież dostaniesz dwóję. Będziesz później jeździł do
CKE i tłumaczył, że się nie poznali, bo przecież 45 oznacza parę (4, 5)?
11 lis 19:51
olekturbo: No... tak
11 lis 19:52
Wanda: Dziękuję za rozwiązanie.
11 lis 19:55
olekturbo: Zle rozwiazalem B. Zrobiłem dla co najmniej jednego rzutu.
11 lis 19:56
olekturbo: B = {(1,5) (2,5) (3,5) (4,5) (1,6) (2,6) (3,6) (4,6) (5,1) (5,2) (5,3) (5,4) (6,1) (6,2) (6,3)
(6,4)} 16 zdarzeń
11 lis 19:57
Wanda: Ok. Właśnie tak mi coś nie do końca pasowało.
11 lis 20:02
dddd: 6/46
11 maj 06:28