z
kevs: W okręgu o środku O i promieniu 5 poprowadzono cięciwę AB i styczną do okręgu w punkcie A.
Miara kąta między styczną a cięciwą AB jest równa 54
o. Oblicz :
a) miary kątów trójkąta AOB;
b)długość łuków, na jakie ta cięciwa podzieliła okrąg.
Tego zadania kompletnie nie potrafię zrobić. Jestem bardzo słaby z geometrii,planimetrii oraz
stereometrii

Od razu zapytam czy poleci ktoś jakąś dobrą książkę do nauki tych wszystkich zależnośći w
trójkątach, okręgach, ich własności itp. do matury w domu
11 lis 18:58
Eta:

Miary kątów trójkąta AOB: 36
o,36
o, 108
o
| | 108o | |
Dł. łuku AB = |
| *2πr= 0,3*10π= 3π |
| | 360o | |
to dł. łuku ACB= 2πr−3π= 10π−3π= 7π
11 lis 19:08
kevs: Dziękuję, sprawnie Ci poszło

Muszę się tego koniecznie pouczyć przed maturką
11 lis 19:11
===:
11 lis 19:12
Eta:
11 lis 19:12
Eta:
=== "spóźniony zapłon"
11 lis 19:13
kevs: Widzisz, zapomniałem przerysować rysunku z książki

Przepraszam i jeszcze raz dziękuję za
pomoc
11 lis 19:15