zadanie
kevs: Wykaż, że dla dowolnych liczb dodatnich x i y takich, że x+y=a, gdzie a ∊(0;2), zachodzi
nierówność:
Pomoże ktoś ? Najlepiej jakoś objaśnione ładnie
Ja zrobiłem do postaci :
Dalej chciałem dać
(y+x)xy≥a, ale nie wiem czy tak można.
11 lis 18:50
ICSP: Nie można.
11 lis 18:50
kevs: No właśnie, a mógłbyś jeszcze jakoś pomóc ?
11 lis 18:53
ICSP: Możesz przemnożyć przez xy >0. Potem dwkurtonie wykorzystaj swoje założenie.
11 lis 18:59
kevs: Pomnożyłem, faktycznie umknęło mi to, że xy>0. A co znaczy dwukrotnie wykorzystaj założenie ?
11 lis 19:03
ICSP: założenie to : x+y = a
11 lis 19:04
kevs: Tak, ale co znaczy dwukrotnie wykorzystać założenie ? W sensie w jaki sposób ? Doszedłem do
postaci :
x+y≥axy
mam podstawić za x+y = a ?
a≥axy /:a
1≥xy
Czy można w takim dowodzie po prostu coś podstawić z założenia ? I czy ta ostatnia postać,
którą zapisałem kończy dowód ?
11 lis 19:14
ICSP: Trzeba wykorzystywać załozenie, przecież na tym polegaja takie dowody. Raz już wykorzystałeś
teraz : x + y = a ⇒ x = y − a i masz :
1 ≥ y(y−a)
Teraz musisz pokazać, że powyzsza nierówność jest spełniona dla dowolnego y >0 przy warunku
a ∊ (0 , 2) .
11 lis 19:16
:): | 1 | | 1 | | x | | y | | x+y | | a | |
| + |
| = |
| + |
| = |
| = |
| |
| x | | y | | xy | | xy | | xy | | xy | |
czyli czy 1≥xy
skończ
11 lis 19:17
:): a sorry,..nie zauwazylem ze do tego juz doszedłes..

No to skoncze w nagrode
11 lis 19:20
:): zacodzi coś takiego
| 1 | |
| +x≥2 (bo 1+x2≥2x⇔x2−2x+1≥0 ⇔(x−1)2≥0) |
| x | |
zatem
ale 4−a≥a jeżeli a∊(0,2) KONIEC
troche inaczej niz zacząłem.ale takie mi przyszlo teraz do głowy
11 lis 19:29
kevs: Dziękuję bardzo
11 lis 19:33
kevs: W sumie ciekawy sposób
11 lis 19:33
ICSP: trochę skomplikowanie
11 lis 19:35
:): ale chyba najszybciej tak
11 lis 19:39
ICSP: | | (x+y)2 | | a2 | | 22 | |
xy ≤ |
| = |
| ≤ |
| = 1 |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
11 lis 19:41
:): wygrałeś
11 lis 19:42
kevs: 
ICSP jeszcze lepszy ten sposób
11 lis 19:43
zombi: AM−HM
| 1 | | 1 | | 2 | | 4 | |
| + |
| ≥ 2 |
| = |
| ≥ 2 koniec  |
| x | | y | | x+y | | a | |
11 lis 19:46
:): już 3 niezależny pomysł. Fajnie
11 lis 19:47
zombi: ≥ a na końcu
11 lis 19:48
kevs: ICPS a skąd masz 4 w mianowniku ?
11 lis 19:48
kevs: ICSP*
11 lis 19:48
ICSP: faktycznie A
2 ≥ H
2 jest lepsze
11 lis 19:48
kevs: Chodzi o sposób zombiego ? skąd tam jest prawa strona nierówności ?
11 lis 19:50
11 lis 19:53
kevs: Ciekawy sposób, poczytam o tym. A da się jakoś w miarę rozsądnie skończyć tamto moje
rozwiązanie ? Z 19:14 ?
11 lis 19:54
:): ICSP przecież skonczyl własnie tak
19−41
11 lis 19:55
kevs: | | (x+y)2 | |
A skąd się tam bierze zamiast 1 |
| ? |
| | 4 | |
11 lis 20:01
:): Napisz jeszcze raz bo nie widać o co pytasz
11 lis 20:02
:): | | x+y | |
√xy≤ |
| Znany baardzo prosty fakt (do pierwszej nierówności) |
| | 2 | |
x+y=a
a≤2
(x+y)
2≤2
2=4
11 lis 20:03
kevs: zamiast 1 tak jak w mojej nierówności z 19−14 jest taki zapis jaki zapisałem przed chwilą
11 lis 20:07
:): Zapisz dokładnie o co ci chodzi..widzisz..my sie rozpisaliśmy..a ty odsyłasz...

Czekam
11 lis 20:09
kevs: Skończyłem swój dowód na 1≥xy
a nagle staje się u ICSP :
11 lis 20:17
:): | | (x+y)2 | |
xy≤ |
| zachodzi ZAWSZE (gdy x,y≥0) |
| | 4 | |
| | x+y | |
Napisałem ci, ze to wynika, z tego, ze √xy≤ |
| \\podnosząc obie storny do kwadratu |
| | 2 | |
a to wynika z kolei z tego, ze 0≤(
√x+
√y)
2=x−2
√xy+y i widać, że 2
√xy≤x+y i koniec
11 lis 20:22
kevs: No tak, ale nastąpiła taka nagła zmiana nierówności. 1≥xy bez żadnych przekształceń. Tego nie
łapię
11 lis 20:30
:): | | (x+y)2 | |
xy≤ |
| Zachodzi zawsze  ! |
| | 4 | |
U ciebie x+y=a
zatem
Z założenia a≤2 zatem a
2≤4
zatem
zatem
xy≤1
11 lis 20:34
kevs: Ale ICSP kończy dowód na xy≤1, prawda ?
Czyli tym samym co ja zapisałem. Czy taki zapis wystarczy ?
11 lis 20:52
:): no tak..pokazał, ze xy≤1. A ty (czy np ja o 19−29) pokazałem, ze takie coś wystarczy pokazać
11 lis 20:55
kevs: Dziękuję. Teraz rozumiem. Zamieszałem się strasznie z tym ≥ na miejscu gdzie powinno być = w
jego zapisie.
11 lis 20:56
:): spoko. TO znaczy ze koniec matmy na dzis !
11 lis 20:57
kevs: Trzeba iść spać bo niestety trzeba bardzo wcześnie wstawać :<
Trzymajcie się i dzięki za pomoc
11 lis 21:05