ZDA
kevs: Wyznacz k, dla którego zachodzi równość :
| | kn2−2 | |
limn→∞= |
| =−∞ |
| | (9k2−1)n2−n | |
11 lis 18:26
kevs: Nie powinno być pierwszego = po lim
n−>∞
11 lis 18:26
kevs:
11 lis 18:34
:): 1. jeżeli 9k
2−1=0
| | 1 | | 1 | | 1 | |
k2= |
| czyli k= |
| lub k=− |
| |
| | 9 | | 3 | | 3 | |
| | kn2−2 | | 2 | |
wtedy mamy |
| = |
| −kn→−∞ gdy k=1/3 |
| | −n | | n | |
| | k | |
2. Jeżeli 9k2−1≠0 to granicą jest |
| ≠− ∞  |
| | 9k2−1 | |
11 lis 18:36
kevs: Czyli będą 2 opcje ?
11 lis 18:38
:): czyli k=1/3 tylko
11 lis 18:38
kevs: Dziękuję
11 lis 18:54