Całeczki
Studencik: Obliczyć całki
a) ∫(x−1)e
3xdx
b) ∫(1+x)sin4x
d) ∫x
2e
3−4x3dx
11 lis 18:19
J:
a) = ∫xe3xdx − ∫e3xdx
b) analogicznie
c) podstaw: x4 = t , 4x3dx = dt
d) podstaw: x3 = t , 3x2dx = dt
11 lis 18:22
ICSP: c) lepiej podstawić t = 4x4 + 1
d) lepiej podstawić t = 3 − 4x3
11 lis 18:24
Studencik: Dopiero zaczynam całki u nie ogarniam za bardzo

Na razie mam:
a) ∫xe3xdx − ∫e3xdx
b) ∫sin4x + ∫xsin4x (wydaje mi się, że pierwszy człon jest równy −
14cosx, ale nie wiem)
d) ∫
13e
3−4tdt
11 lis 18:34
Studencik: Ewentualnie właśnie mam w d)
11 lis 18:37